Мексиканската армия възпрепятства разследването на изчезнали студенти, казва ООН

...
Мексико Сити CNN — Комисарят на ООН по правата на
Коментари Харесай

Мексико Сити CNN —

Комисарят на ООН по правата на човека обвини в четвъртък мексиканската армия, че възпрепятства експертно разследване на изчезването на 43 студенти при кървав инцидент, който разтърси страната преди близо девет години.

Миналия август доклад на мексиканската комисия за истината заключи, че студентите, които изчезнаха на път за демонстрация в Мексико Сити, са били жертви на „спонсорирана от държавата престъпност“.

Студентите от учителски колеж в Айотзинапа бяха заловени от местната полиция и федералните военни сили, докато пътуваха през югозападния град Игуала през септември 2014 г.

Оцелелите от първоначалната група от 100 студенти казаха, че полицаи и войници внезапно са открили огън. Но десетки студенти в автобусите изчезнаха тази нощ и съдбата им остава неизвестна.

Експертна група (GIEI), разследваща инцидента, каза по-рано тази седмица, че не е получила адекватен достъп до информация и че експертите нямат друг избор, освен да се оттеглят от разследването и да напуснат Мексико.

Докладът беше последван от изявление в четвъртък от Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека в Мексико, в което се казва, че въоръжените сили на Мексико не са предоставили цялата информация, поискана от независима група, разследваща изчезването.

Мексикански президент Андрес Мануел Лопес Обрадор говори на сутрешна конференция на 26 юли 2023 г. в Мексико Сити. Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор говори на сутрешна конференция на 26 юли 2023 г. в Мексико Сити. Карлос Сантяго/Eyepix/dpa/picture alliance/SIpa САЩ

„От създаването си GIEI установи необходимостта от получаване на изчерпателна и вярна информация от всички органи за изясняване на фактите за насилственото изчезване на студенти и други сериозни нарушения на човешките права. В тази рамка OHCHR изразява дълбоко съжаление, че въпреки политическата воля, изразена от федералното правителство на най-високо ниво, въоръжените сили не са предоставили цялата поискана информация“, се казва в изявлението на OHCHR.

Президентът на Мексико обаче отхвърли твърденията, защитавайки нивото на сътрудничество на военните.

„Ако е постигнат напредък, това се дължи на сътрудничеството между флота и армията“, каза президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор по време на пресконференция в четвъртък.

Приоритет е издирването на изчезналите студенти да продължи, каза той и добави, че вече са задържани 115 души, сред които двама генерали и бивш прокурор.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР