Международният валутен фонд съобщи, че през първото тримесечие на годината

...
Международният валутен фонд съобщи, че през първото тримесечие на годината
Коментари Харесай

Доларовите резерви нарастват в световен мащаб – дела на еврото спада

Международният валутен фонд заяви, че през първото тримесечие на годината делът на щатския $ във валутните запаси се е нараснал.

Това нарастване се случи, до момента в който Федералният запас нападателно повишаваше лихвените проценти, с цел да се бори с високата инфлация.

През първото тримесечие на годината дялът на “ ” в запасите се е нараснал до 59% по отношение на 58.6% през последните три месеца на 2022 година От друга страна, дялът на еврото се е намалил до 19.8% през първото тримесечие по отношение на 20.4% през предходните три месеца.

Валутните запаси са активи, държани от централните банки в разнообразни валути в поддръжка на техните отговорности. Тези запаси постоянно се употребяват за стабилизиране на съответните им валути.

През първото тримесечие доларовият показател е отбелязал спад от към 0.9% след намаляване от 7.7% през последното тримесечие на миналата година. През второто тримесечие обаче доларовият показател леко се е възстановил, нараствайки с 0.4%.

Обратно, през първото тримесечие еврото е отбелязало покачване от към 1.2% след скок от 9.3% през четвъртото тримесечие на 2022 година

Федералният запас, който усили разноските по заемите в Съединени американски щати на равнище, което не е достигано от 80-те години насам, увеличи лихвените проценти от 0% през март 2022 година на 5.0% до 5.25% през март 2022 година

Пазарните участници считат, че въпреки щатският $ да остане преобладаващ, въздействието му последователно ще намалее. Според изследване , извършено от Форума на формалните парични и финансови институции (OMFIF), 75 шефове на запасите на централни банки чакат леко понижаване на дяла на $ в общите запаси до 53% през идващото десетилетие от настоящето му ниво от малко под 60%.

От OMFIF допускат, че тази смяна подхожда на дълготрайната наклонност на дедоларизация, която се следи постепенно в продължение на няколко десетилетия.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР