Международният валутен фонд понижи прогнозите си за икономическия растеж на

...
Международният валутен фонд понижи прогнозите си за икономическия растеж на
Коментари Харесай

МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж на България

Международният валутен фонд намали прогнозите си за икономическия напредък на България през тази година. В пролетния си отчет „ Световни стопански вероятности “ МВФ предвижда, че действителната стопанска система на България ще се увеличи с 3,2% на годишна база през 2022 година след растеж от 4,2% през 2021 година В есенния отчет на организацията прогнозата бе за растеж от 4,4%. За 2023 година МВФ предвижда растеж на българския Брутният вътрешен продукт от 4,5%.

МВФ намали и прогнозата си за световния стопански напредък през 2022 година и 2023 година, акцентирайки като аргументи икономическия удар от войната в Украйна.

Базираната във Вашингтон организация в този момент предвижда растеж на международната стопанска система от 3,6% през тази година и през идната. Това съставлява спад с 0,8 и 0,2 проценти пункта спрямо прогнозата, оповестена през януари., съобщи Си Ен Би Си.

През предишния октомври МВФ пък предвижда напредък от 4,9% през 2022 година и от 3,6% през 2023 година

" Глобалните стопански вероятности бяха съществено отклонени, значително заради нахлуването на Русия в Украйна “, написа основният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринчас в блог, оповестен във вторник дружно с пролетната прогноза.

„ Ефектите от войната ще се разпространят надлъж и нашир, увеличавайки ценовия напън и изостряйки обилни политически провокации “, сподели още Гуринчас.

В понеделник Световната банка също намали прогнозата си за растежа на международната стопанска система от 4,1% на 3,2%.

МВФ предвижда нарастване от 3,7% на брутния вътрешен артикул на Съединени американски щати през тази година и 2,3% през идната, откакто 2021 година бе записано покачване от 5,7%.

Забавяне се чака и за стопанската система на еврозоната – от 5,3% през 2021 година на 2,8% през 2022 година и 2,3% през 2023 година При Германия и Франция прогнозите са надлежно за растеж от 2,1% и 2,9% през 2022 година и 2,7% и 1,4% през 2023 година

МВФ чака брутният вътрешен артикул на Обединеното кралство да нарасне с 3,75 през тази година и 1,2% през идната

Икономическият напредък на Китай пък се чака да се забави от 8,1% през 2021 година до 4,4% през 2022г. За 2023 година се предвижда растеж от 5,1%.

За Япония прогнозата е за растеж от 2,4% през 2022 година и 2,3% през 2023г., а за Индия – 8,2% през тази и 6,9% през идната година.

От МВФ показват, че глобите на западните страни против Москва поради нашествието в Украйна ще имат „ сериозен резултат върху съветската стопанска система “, която съгласно организацията ще се намали с 8,5% през тази година и 2,3% през 2023 година

Прогнозата на фонда за украинската стопанска система са още по мрачни.

„ Очакванията са стопанската система на Украйна да се свие с 35% през 2022 година “, разясняват от МВФ, като прибавят, че по-прецизен разбор на икономическия удар върху Украйна за момента е „ невероятно да бъде изработен “.

В по-широк проект решението на Русия да нахлуе в Украйна ускори разтърсванията в доставките на международната стопанска система и в допълнение усили инфлацията.

„ Русия е главен снабдител на нефт, газ и метали, а дружно с Украйна и на пшеница и царевица. Намалените доставки на тези артикули доведоха до внезапно повишаване на цените им “, споделиха от фонда във вторник.

Очаква се това да навреди на семействата с по-ниски приходи в международен мащаб и да докара до по-висока инфлация за по-дълго от предстоящото. МВФ пресмята, че тази година инфлацията ще доближи 7,7% в Съединени американски щати и 5,3% в еврозоната.  За 2022г. МВФ чака инфлация от 5,7% в развитите стопанска система и от 8,7% на разрастващите се пазари.

„ Рискът е, че инфлационните упования се отдалечават от задачите на централните банки, което води до по-агресивна политика стягане от тяхна страна “, споделят от фонда.

Очаква се Федералният запас на Съединени американски щати да увеличи лихвените проценти още шест пъти през 2022 година, до момента в който Европейската централна банка удостовери предходната седмица, че ще завърши програмата си за закупуване на активи през третото тримесечие.

Последните стопански прогнози на МВФ също изваждат на напред във времето оапсенията по отношение на 5-те милиона украински бежанци, които са потърсили поддръжка в прилежащи страни, като Полша, Румъния и Молдова, и последвалия стопански напън за тези народи.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР