Международният валутен фонд (МВФ) ще преразгледа прогнозите си за растеж.

...
Международният валутен фонд (МВФ) ще преразгледа прогнозите си за растеж.
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: МВФ ще понижи прогнозите за растеж

Международният валутен фонд (МВФ) ще преразгледа прогнозите си за напредък. Това съобщи ръководещият шеф на фонда Кристалина Георгиева в изявление за американската CBS. Като съществена причина за това е военният спор в Украйна.

" Ние ще преразгледаме прогнозите си за напредък за тази година надолу, само че те към момента ще бъдат в позитивна територия. Руската и украинската стопанска система дружно са 3,5% от международната стопанска система ", съобщи Георгиева.

Управляващият шеф на МВФ акцентира, че най-важна сега е последователността на събитията. Продължаващата война повишава цените, а инфлацията се форсира.

" Какво вършат централните банки? Те ще би трябвало да затегнат финансовите условия. Начинът, по който те калибрират сред битката с инфлацията и да не хвърлят студена вода върху възобновяване, ще бъде извънредно сложна задача ", разяснява Кристалина Георгиева.

Шефът на интернационалния валутен фонд разяснява и позицията на Китай по отношение на войната в Украйна.

" Проблемите, пред които е изправен Китай през днешния ден са толкоз значими, че е доста малко евентуално те да търсят още повече проблеми за стопанската система си. Нека напомним, че растежът в Китай се забави фрапантно и тъкмо в този момент Oмикрон удря страната с най-силната вълна от началото на Covid-19, акцентира Георгиева.

Тя добави, че Китай търгува най-вече с Европа, а едвам по-късно със Съединени американски щати. Търговията с Русия е в размер на $150 милиарда, което е единствено една парченце от световната търговия на Пекин.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР