Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че за да повиши глобалната

...
Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че за да повиши глобалната
Коментари Харесай

Историческо! МВФ одобри разпределението на нови 650 милиарда щатски долара

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че с цел да увеличи световната ликвидност, Съветът на шефовете на централните банки на МВФ е одобрил на 2 август 2021 година общо систематизиране на специфични права на тираж (СПТ) в размер на 650 милиарда щатски $ (около 456 милиарда СПТ).

" Това е историческо решение — най-голямото систематизиране на СПТ в историята на МВФ и тласък за международната стопанска система в миг на невиждана рецесия. Разпределението на СПТ ще бъде от изгода за всички членове, ще отговори на дълготрайната световна потребност от запаси, ще построи доверие и ще насърчи устойчивостта и стабилността на международната стопанска система.

То ще помогне изключително на нашите най-уязвими страни членки, които се борят да се оправят с последствията от рецесията от COVID-19 ", съобщи ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева.

Общото систематизиране на СПТ ще влезе в действие на 23 август 2021 година Новосъздадените СПТ ще бъдат предоставени на страните членки на МВФ, съразмерно на съществуващите им квоти във Фонда.

Приблизително 275 милиарда щатски $ (СПТ на стойност от почти 193 милиарда) от новите средства ще бъдат предоставени на нововъзникващите пазари и разрастващите се страни, в това число страните с ниски приходи.

" Също по този начин ще продължим да работим интензивно с нашите членове, с цел да идентифицираме жизнеспособни разновидности за непринудено ориентиране на СПТ от по-богатите към по-бедните и по-уязвими страни членки, с цел да подкрепим тяхното възобновяване от пандемията и да реализираме резистентен и постоянен напредък ", твърди Кристалина Георгиева.

Един от главните разновидности е членовете, които имат мощни външни позиции, непринудено да насочат част от своите СПТ към увеличение на кредитирането за страните с ниски приходи посредством Доверителния фонд на МВФ за понижаване на бедността и напредък (PRGT). Понастоящем преференциалната поддръжка посредством PRGT е безлихвена.

МВФ изследва и други благоприятни условия за подкрепяне на по-бедните и уязвими страни в напъните им за възобновяване. Възможно е да се обмисли основаването на нов поверителен фонд за резистентност, който да улесни по-устойчивия и постоянен напредък в средносрочен проект.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР