Международният наказателен съд нареди на Русия да спре военните действия

...
Международният наказателен съд нареди на Русия да спре военните действия
Коментари Харесай

МНС: Русия трябва незабавно да спре инвазията в Украйна

Международният углавен съд подреди на Русия да спре военните дейности в Украйна, като издаде предварителна, само че евентуално неприложима заповед по искане на Киев, в която се твърди, че Кремъл е оправдал нахлуването си с подправения предлог да спре хипотетичния геноцид в Донбас.

Съдът не разполага с властта да постанова своите решения, а Русия към този момент твърди, че 15-членният арбитражен съд няма пълномощия по разногласието.

Но решението, признато с 13 към 2 (с противоречие единствено на съветския и китайския съдии), прибавя правно измерение към дипломатическото наказание и икономическите наказания, предизвикани от нахлуването на Русия.

" Украйна завоюва цялостна победа по делото против Русия в Международния углавен съд. Съдът разпореди на Руската федерация неотложно да спре нашествието в Украйна. Заповедта е наложителна за Русия съгласно интернационалното право. Игнорирането на решението ще докара до още по-голяма изолираност на Русия ", сподели украинският държавен глава.

Ukraine gained a complete victory in its case against Russia at the International Court of Justice. The ICJ ordered to immediately stop the invasion. The order is binding under international law. Russia must comply immediately. Ignoring the order will isolate Russia even further
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)

Русия и Украйна са страни по Конвенцията против геноцида от 1948 година и са дали на Съда пълномощието да се произнася по каузи, засягащи материята на интернационалния документ. Но единствено Съветът за сигурност на Организация на обединените нации може да подхваща дейности, с които да извърши решенията на Съда, което мъчно ще се случи поради ветото на Русия.

В извънредно изявление за Си Ен Ен основният прокурор на Международния углавен съд Карим Хан сподели, че е дошъл в Украйна, тъй като има рационални учредения да счита, че военни закононарушения са били осъществени в спора сред Русия и нейната южна съседка.

" Законът е явен по този въпрос. Престъпление е умишленото таргетиране на цивилни. Престъпление е умишленото таргетиране на цивилен обекти. Сега, несъмнено, би трябвало да има в допълнение следствие.

Използвани ли са тези цивилен обекти за осъществяване на офанзиви, които ги трансформират в законна цел? Но даже и тогава няма лиценз за потребление на касетъчни бомби или непропорционални офанзиви в съсредоточени цивилни региони. Има обвързване за разграничаване ", разгласи Карим Хан.

Хан добави, че обвиняванията могат да бъдат връчени на всеки, без значение от боен сан или цивилна роля.

" Няма имунитет за каквато и да е публична позиция… (Ако) сте пехотинец в цивилна зона в революция, нямате лиценз да изнасилвате или атакувате деца, или тероризирате. И в случай че сте полеви пълководец или в случай че сте пълководец на бойното поле, нанасящ въздушни удари, или взимате решения, или сте цивилен шеф, съгласно Римския статут - носите отговорност ", сподели Хан.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР