Международният ден на реките се отбелязва за опазването на реките,

...
Международният ден на реките се отбелязва за опазването на реките,
Коментари Харесай

Днес е Международният ден на реките

Международният ден на реките се отбелязва за опазването на реките, водата и живота в тях. Инициативите за този ден стартират от 1997 година в Бразилия. Представители от над 20 страни се сплотяват към концепцията да посветят този ден на повишение на информираността и намиране на по-добри решения за запазване на реките.

Министерство на околната среда и водите взаимно с районните звена – басейновите дирекции, води политика за стабилно и интегрирано ръководство на водите и запазване на обвързваните с тях екосистеми. Основен инструмент за реализиране на положително положение на реките у нас са проектите за ръководство на речните басейни (ПУРБ) и ограниченията в тях. Преди влизане в действие на проектите са реализирани задачите за положително екологично положение за 46% от повърхностните водни тела, а във връзка с химичното положение – за 34% от тях. С използването на програмата от ограничения в ПУРБ за интервала 2016-2021 година се цели до 90% от повърхностните води да бъдат в положително екологично положение.

Министерството организира поредна политика за понижаване на въздействията на човешката активност и ограничение на замърсяванията от нея. В България има 264 водноелектрически централи (ВЕЦ). Още в ранен стадий 246 капиталови планове за Водноелектрическа централа са оценени като неприемливи и по тази причина не са осъществени. От влизане в действие на ПУРБ за 2016-2021 година са отнети 20 разрешителни за водовземане. Издадени са 42 решения за отвод за продължение периода на деяние и/или изменение на разрешителни и 7 решения за преустановяване на действието на разрешителни. От 2016 година до момента при надзор на активността на Водноелектрическа централа от басейновите дирекции са издадени 67 наказателни постановления за нарушаване на Закона за водите.

Създадена е междуведомствена работна група, която приготвя разпоредба за изискванията, реда и техническите условия за създаване на рибни проходи. Нормативният документ се създава в сходство с условията на Закона за рибарството и аквакултурите и ще бъде подготвен през май. Тази разпоредба цели да обезпечи свободната миграция на рибите и другите водни организми и непрекъсваемост на водния отток.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР