Международни празници на духовите оркестри Дико Илиев 2024“ ще се

...
Международни празници на духовите оркестри Дико Илиев 2024“ ще се
Коментари Харесай

Духови оркестри от България, Румъния и Турция ще свирят на фестивал в Монтана

Международни празници на духовите оркестри „ Дико Илиев 2024 “ ще се проведат в Монтана от 31 май до 2 юни, заяви Нели Василева от Община Монтана.
Във фестивала ще вземат участие 18 духови оркестъра от България, Румъния и Турция. В продължение на три вечери те ще дефилират с музика по улиците на Монтана и ще изнасят концерти на централния площад „ Жеравица “. Ако времето е дъждовно, концертите ще бъдат в постройката на трагичния спектакъл в Монтана.
На 31 май програмата ще открие Представителният гвардейски духов оркестър към българската Национална гвардейска част. В първата фестивална вечер ще свири обновеният Общински духов оркестър – Търговище. Ще се изявят обичаните на публиката юношески оркестри с мажоретки от Троян и Велинград, сподели Василева. За първи път на фестивалната сцена ще стъпи Градския духов оркестър от Бурса – Турция. Атрактивен край ще сложи честването на 15-годишнината на брас бенд “Vivo Монтана “.
На 1 юни своята стратегия ще показват Общински духов оркестър – Плевен, Софийски духов оркестър към Дом на културата „ Искър “ – София, Общински духов оркестър – Ботевград, както и дебютантите във фестивала Първи училищен гвардейски оркестър и Спортен клуб по мажоретни спортове „ Еуфория “ към Средно учебно заведение „ Иван Вазов ” – Плевен и Оркестър Mezzo Forte Soul Music от град Отопени – Румъния. 
На 2 юни програмата ще стартира с присъединяване на Духов оркестър при Народно читалище " Развитие - 1869 " – Враца. Професионалните оркестри ще са показани от Духов оркестър при Общински комплекс " Дворец на културата " – Перник. Две атрактивни обединения - Младежки духов оркестър с мажоретен състав - Ботевград и Представителен общински духов оркестър с мажоретен състав - Ловеч, ще приковат вниманието на публиката с забавната си стратегия. Като положителни домакини музикантите от Духов оркестър „ Дико Илиев “ към читалище " Разум - 1883 " и Мажоретен състав към Общински юношески дом - Монтана, ще дадат преимущество на гостите. Местните обединения ще закрият фестивала.
Събитието се провежда от Община Монтана и се организира под патронажа на Министерството на културата на Република България, посочи Василева.
Празниците на духовите оркестри са отдадени на живелия в Монтана композитор и създател на Дунавското хоро Дико Илиев. Те се организират един път на две години в регионалния град и събират стотици музиканти от разнообразни страни. В програмата е включено и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на композитора, инсталирана на стената на блока, в който той е живял.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР