Международната среща на високо равнище по въпросите за изменението на

...
Международната среща на високо равнище по въпросите за изменението на
Коментари Харесай

Светът се събира в Париж, за да се бори с глобалното затопляне

Международната среща на високо ниво по въпросите за изменението на климата ”Една планета” стартира през днешния ден във френската столица. Инициаторът на събитието, на което ще бъдат систематизирани резултатите от използването на Парижкото съглашение и ще бъдат обрисувани вероятностите за развиване, е френският президент Еманюел Макрон, съобщи БГНЕС. Очаква се на срещата на върха да участват водачите на Организация на обединените нации и Световната банка, както и държавните ръководители на най-засегнатите от климатичните промени страни. Те ще вземат присъединяване и в публична закуска в " Елисейския дворец” по покана на Макрон.

Освен тях съставът на националните делегации ще включва и ръководителите на мегаполиси, представителите на централните банки и членовете на голям брой публични организации. По първични данни общият брой на участниците евентуално ще надвишава 4000 души.

Малко преди началото на форума папа Франциск пожела на участниците в него " ясно схващане за нуждата от в действителност ефикасни решения за противопоставяне на изменението на климата и превъзмогване на бедността ". Въпреки това, френските природозащитници правят оценка вероятностите на срещата като " мощно ограничени”. Оттеглянето на Съединени американски щати от Парижкото съглашение, което президентът Доналд Тръмп разгласи пред 6 месеца, също тегне като черен облак над срещата.

Причината се крие във обстоятелството, че финансовите потребности за реализиране на стабилно развиване се правят оценка на хиляди милиарди долари. Но в интервала 2011 - 2016 година Световната банка е вложила доста по-скромна сума за екологични планове – едвам 63 милиарда $. " Все още няма сходство сред направените изявления и започнатите каузи ", сподели Одре Пулвар, шеф на Фонда " Природа и човек ".

БГНЕС напомня, че единствено ден преди този момент президентът на Световната банка Джим Йонг Ким увери пък, че " Една планета” ще даде късмет за съответен прогрес в битката против световното стопляне. " Това, което прави тази среща на върха друга, е, че това не е просто още едно политическо съвещание на високо ниво ", сподели той пред кореспонденти. " Това ще сплоти групи от хора, които нормално не се събират, изключително когато приказваме за проблемите на климата ". На срещата в Париж България ще бъде показана от президента Румен Радевл Държавният ни глава е там по покана на френския си сътрудник Еманюел Макрон, генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и президента на Световната банка Джим Йон Ким, съобщи Нова ТВ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР