Международната агенция за енергията (МАЕ) преразгледа леко нагоре прогнозата си

...
Международната агенция за енергията (МАЕ) преразгледа леко нагоре прогнозата си
Коментари Харесай

Петролът става все по-търсен

Международната организация за силата (МАЕ) преразгледа леко нагоре прогнозата си за растежа на международното търсене на нефт през тази година, което се ускорява за сметка на мощно поскъпналия природен газ.
Увеличението на търсенето на нефт е преразгледано с 380 000 барела дневно възходящо до 2.1 милиона барела дневно за цялата година.

Така международното търсене ще доближи 99.7 милиона барела дневно през 2022 година, след което през 2023 година ще бъде 101.8 милиона барела дневно, надхвърляйки предпандемичните нива. В месечния си отчет МАЕ изяснява, че цените на петрола са спаднали по отношение на пика през юни вследствие на по-голямото предложение и опасенията от закъснение на международната стопанска система. В същото време цените на газа и електричеството са скочили до нови върхове, което предизвиква прекосяването от газ към нефт в някои страни. Най-новите данни удостоверяват увеличената приложимост на нефт за произвеждане на електричество, най-много в Европа и в Близкия изток, само че и в Азия, на фона на летните жеги в някои райони, отбелязва организацията. Тази промяна на горивото се следи и в европейската индустрия, в това число в рафинериите, се споделя ощв в отчета.
Увеличението на търсенето на нефт тази година обаче прикрива някои относителни недостатъци в други браншове и закъснение на неговия напредък, който от 5,1 милиона барела дневно при започване на годината ще спадне до 100 000 до последното тримесечие на 2022 година От друга страна, международното предложение доближава постпандемичен пик от 100.5 милиона барела дневно през юли след приключването на някои механически поддръжки в Северно море, Канада и Казахстан.
Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, обединени в алианса ОПЕК+, усилват едва производството си, като МАЕ е преразгледала към покачване прогнозата си за Русия поради ограничавания резултат до този миг на американските и европейските наказания. Очаква се световното предложение на нефт да нарасне с 1 милион барела дневно до края на годината, предвижда МАЕ, която съветва развитите страни за енергийната им политика, оповестява Българска телеграфна агенция.
Според организацията обаче не може да се изключи нов скок на цените поради заплахата от нарушение на предлагането.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР