Международна кампания за прекратяване на глобалната доминация на щатския долар

...
Международна кампания за прекратяване на глобалната доминация на щатския долар
Коментари Харесай

Дедоларизация и криза на доверието: юанът, рублата и аржентинското песо се сриват едновременно

Международна акция за преустановяване на световната доминация на щатския $ в международната търговия и вложения е изправена пред рецесия на доверието, защото валутите на нациите, водещи съпротивата, се обезценяват. Само през миналата седмица китайският юан, съветската рубла и аржентинското песо букмално се сринаха, принуждавайки централните банки на страните да подхващат фрапантни ограничения за усмиряване на пазарите, написа Business Insider.

Китайската валута падна в четвъртък до най-слабото си равнище тази година на фона на безпокойството на вложителите от задълбочаващото се закъснение на втората по величина стопанска система в света.

Рублата падна под един цент в понеделник, защото съветската стопанска система продължава да се отдръпва от въздействието на западните наказания върху износа на сила. Песото падна с 22% предходната седмица, до момента в който Аржентина продължава да се бори с хиперинфлацията. Слабото показване на тези валути идва в миг, когато и трите страни се стремят да се откъснат от щатския $, в това, което е известно като наклонност на дедоларизация.
 Долар, подсилен с Биткойн: Ето кой предлага тази ексцентричната концепция
Долар, подсилен с Биткойн: Ето кой предлага тази ексцентричната концепция

Възможно ли е това и до какво би довело?

На фона на войната на Русия с Украйна Москва и Пекин поставиха старания да понижат зависимостта си от парите в търговията. Миналия месец съветският президент Владимир Путин сподели, че повече от 80% от търговията на страната му с Китай се прави в юани и рубли. Междувременно Аржентина позволи на комерсиалните банки да отварят сметки в юани, защото са изправени пред осакатяващ дефицит на долари.

Но последните разтърсвания на обменните курсове в тези страни биха могли да подкопаят антидоларовата наклонност, защото евентуално акцентират относителната неустойчивост на локалните валути по отношение на зелените пари.

" Неотдавнашният спад и неустойчивост на китайския юан, съветската рубла и в по-малка степен на аржентинското песо единствено ще прибавят спомагателни провокации към концепцията за дедоларизация ", споделя Зейн Вавда, пазарен анализатор в DailyFX.

" Основният резултат е доверието, защото след отдалечаването от златния стандарт щатският $ се счита за най-стабилната, надеждна и ликвидна валута в международен мащаб. Като се има поради, че тези страни не са в положение да обезпечат непоклатимост на личните си локални валути, евентуално ще бъдат заложени сложни въпроси за това по какъв начин биха могли да намерят общ език за единна валута, с цел да се борят с господството на $ ", добави Вавда.

" Най-голямото предизвикателство обаче е вътрешно, защото упоменатите страни не са в положение да се спогодят за явен път към дедоларизация, с изключение на увеличението на търговията в личните си валути. Това се усили в последно време, когато страните диверсифицираха своите валутни запаси и все пак множеството те към момента държат повече щатски долари, в сравнение с всички други валути взети дружно ", добавя специалистът.

Усилията за дедоларизация в Аржентина към този момент са намерили стеснен резултат - в действителност самият претендент за президент на страната упорства за приемането на зелените пари като локална валута в опит да укроти трицифрената инфлация. Наистина, няколко пазарни специалисти подцениха антидоларовата наклонност като нещо с лимитирано значение.

Нобеловият икономист Пол Кругман отхвърли шума за дедоларизацията като " доста звук за съвсем нищо ", до момента в който някогашният министър на финансите Лари Съмърс отхвърли спекулациите за опасността на китайския юан за господството на $.

И до момента в който делът на зелените пари в световните запаси понижа през последните две десетилетия, те към момента съставляват близо 60% от международните валутни наличия, съгласно Международния валутен фонд.

Доларът " цари " в продължение на десетилетия като международна аварийна валута с помощта на относителната си ценова непоклатимост и качествата си на несъмнено леговище.
 Какви са изгодите при заплащания в китайски юани и ще измести ли юанът щатския $?
Какви са изгодите при заплащания в китайски юани и ще измести ли юанът щатския $?

Пълна дедоларизация не се чака скоро, само че в някои случаи българските сдружения към този момент могат да договорят по-добри цени при заплащания в китайски юан
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР