Международен изследователски екип успя да създаде генномодифицирани прасенца, за да

...
Международен изследователски екип успя да създаде генномодифицирани прасенца, за да
Коментари Харесай

Научен напредък: Генномодифицирани прасета – донори на органи

Международен проучвателен екип съумя да сътвори генномодифицирани прасенца, с цел да може органите им да са съвместими с човешките и да послужат за трансплантации у хора, съобщи Франс прес.

Това може да революционизира присажданията на органи – сърце, черен дроб, бели дробове, давайки опция те да бъдат отнети от свине, вместо да се употребяват редки човешки донори.

Досега трансплантациите на органи от свине се свързваха с риск от предаване на вируси, които могат да заразят хора.

Екип под управлението на Джордж Лърч и Лухан Ян от Харвардския университет употребявал способ за клониране, с цел да отнеме виновните за тези вируси гени в свинската ДНК, преди да се развият ембрионите.

Така в опитите на частната компания „ иДженетикс” (eGenetics), учредена от Лърч и Ян, се стигнало до раждането на 37 прасенца, чиито органи ще са евентуално подобаващи за ксенотрансплантация – присаждане въз основата на скотски донори.

Недостигът на човешки органи за трансплантации е толкоз огромен, че всеки ден в Съединени американски щати умират 22-ма души, до момента в който чакат да им бъде вкоренен жизненоважен орган, а свинските органи могат да доближат идеални за хората размери, означават учените.Резултатите от проучването са оповестени в сп. „ Сайънс”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР