Международен екип учени създаде първата светеща татуировка, която може да

...
Международен екип учени създаде първата светеща татуировка, която може да
Коментари Харесай

Създадоха първата светеща татуировка

 Международен екип учени сътвори първата светеща татуировка, която може да се включва и изключва и е с дебелина 1/30 от човешкия косъм, оповестява в. " Дейли мейл ".

Татуажът е взаимна разработка на лондонския " Юнивърсити колидж " и на Италианския софтуерен институт. Тя е в областта на смарт-татуировките, които един ден могат да бъда употребявани да ни предизвестяват, в случай че прекалено доста сме се изложили на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Кожното приложение може да ни дава знак, в случай че сме се дехидратирали.

Петпластовият краткотраен татус е с дебелина едвам 2,3 микрона. Той стартира да фосфоресцира със зелена светлина при напрежение от 8 волта. Миниатюрни OLED диодчета са интегрирани в устройството, което залепва за кожата по същия метод, като детските ваденки, когато се намокрят с вода. ОLED технологията е високо ефикасна в енергийно отношение и се употребява в тв приемниците и смарт телефоните от най-ново потомство.

По време на тестванията учените са съумели да включат татуса и да го прикрепят към стъкло, пластмаса, портокал и опаковъчна хартия. Излъчена светлина била задоволително мощна, с цел да се следи с невъоръжено око. По време на опитите светещата татуировка е била обвързвана с проводници, само че в бъдеще се планува тя да бъде захранена от дребна батерия или от суперкондензатори.

Разработката е дело на проф. Франко Качали от " Юнивърсити Колидж " и на доктор Джонатан Барзоти от Италианския софтуерен институт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР