Международен екип от изследователи е открил неизвестен досега коридор в

...
Международен екип от изследователи е открил неизвестен досега коридор в
Коментари Харесай

Открит е нов коридор в Хеопсовата пирамида в Египет

Международен екип от откриватели е разкрил незнаен до момента кулоар в пирамидата на Хуфу (Хеопс), ситуирана на платото Гиза в южните околности на Кайро. Това заяви египетският министър на туризма и антиките Ахмед Исса.

" При изследването на пирамидите е открит кулоар с дължина 9 метра и широчина 2,1 метра, като работата по плана продължава от 2015 година ", съобщи Исса на конференция, извършена в подножието на Големите пирамиди. Той съобщи, че екип от египетски учени, подпомаган от сътрудници от университети в Съединени американски щати, Франция, Германия, Япония и Канада, организира проучването.

Египетският историк и археолог и някогашен министър на антиките Заки Хавас, който приказва на конференцията, дефинира археологическото изобретение като " едно от най-важните, направени в Хеопсовата пирамида в днешно време ". " Пирамидата на фараона Хуфу е една от най-известните пирамиди в света, тъй като в нея са направени голям брой отверстия, които са употребявани от археолозите за разкриване на нови секрети на античната египетска цивилизация ", споделя ученият, представен от вестник " Ал-Ахрам ".

Във вътрешността на Хеопсовата пирамида, издигната към 2560 година пр.н.е., се намират две огромни камери, известни като покоите на царете и цариците. От всяка камера водят две шахти нагоре под ъгъл от 45 градуса, които съгласно учените са били предопределени за прекосяване на душата на умрелия държател в отвъдния свят. Не е открито къде излизат шахтите, защото входът е затворен с солидна врата. С разлика от 10 години - през 1992 година и 2002 година - към тайните пространства навътре в пирамидата са изпратени роботи с видеокамери, които трябвало да пробият дупка във вратата с дебелина няколко сантиметра, с цел да изяснят какво има зад нея. Но машините, след усърдна работа, всякога се натъквали на нова врата. Сега археолозите се надяват, че обширното сканиране на пирамидите ще им даде изчерпателна информация за античните постройки. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР