Междуличностните отношения съставляват огромна и жизненоважна част от живота ви.

...
Междуличностните отношения съставляват огромна и жизненоважна част от живота ви.
Коментари Харесай

Как се отразяват различните видове връзки върху живота на жената

Междуличностните връзки съставляват голяма и жизненоважна част от живота ви. Тези взаимоотношения могат да варират от близки и интимни до далечни и предизвикателни. Без значение от естеството на връзката, другите видове връзки оказват помощ да се построи мрежата за обществена поддръжка, която е основна както за вашето физическо, по този начин и за психическо благоденствие.

Връзка е всяка връзка сред двама души, която може да бъде позитивна или негативна. Можете да имате връзка с необятен кръг от хора, в това число семейство и другари. Фразата „ да бъдеш във връзка “, макар че постоянно се свързва с сантиментални връзки, може да се отнася до разнообразни асоциации, които един човек има с различен.

Основни типове взаимоотношения

Връзките нормално попадат в една от няколко разнообразни категории (въпреки че те от време на време могат да се припокриват):

Семейни връзки

Приятелства

Познати

Романтични връзки

Сексуални връзки

Работни взаимоотношения

Ситуационни взаимоотношения (понякога наричани „ ситуационни връзки “)

Тези разнообразни форми на взаимоотношения могат да варират доста във връзка с близостта, а също по този начин има разнообразни подтипове връзки във всеки от тези съществени видове. Някои от другите типове връзки, които може да изпитате в даден миг от живота си, включват следното.

Платонични взаимоотношения

Платоничната връзка е тип другарство, което включва тясна, интимна връзка без полови връзки или романтика. Тези взаимоотношения нормално се характеризират с: непосредственост, любов, схващане, почитание, грижа, поддържа, почтеност, приемане.

Платоничните връзки могат да включват другарства от един и същи пол или от противоположния пол.

Този вид връзка може да играе основна роля в обезпечаването на обществена поддръжка, която е от значително значение за вашето здраве и благоденствие. Изследванията демонстрират, че платоничните другарства могат да оказват помощ за понижаване на риска от заболяване, да понижат риска от меланхолия или тревога и да покачат имунитета ви.

Романтични връзки

Романтичните връзки са тези, които се характеризират с възприятие на обич и привличане към различен човек. Въпреки че сантименталната обич може да варира, тя постоянно включва усеща на въодушевление, фамилиарност и ангажираност.

Експертите са измислили разнообразни способи да опишат по какъв начин хората изпитват и показват любовта. Например, психологът Робърт Стърнберг предлага три съществени съставния елемент на любовта: пристрастеност, фамилиарност и решение и отдаденост. Романтичната обич, изяснява той, е композиция от пристрастеност и фамилиарност.

Романтичните връзки са склонни да се трансформират с времето. В началото на една връзка хората нормално изпитват по-силни усеща на пристрастеност. По време на този първичен интервал на въодушевление мозъкът освобождава характерни невротрансмитери (допамин, окситоцин и серотонин), които карат хората да се усещат еуфорични и „ влюбени “.

С течение на времето тези усеща стартират да понижават по своя интензитет. Докато връзката узрява, хората развиват по-дълбоки равнища на прочувствена непосредственост и схващане.

Съзависими връзки

Съзависимата връзка е небалансирана, дисфункционална връзка, при която сътрудникът има прочувствена, физическа или психическа взаимозависимост от другия човек.

Също по този начин е всекидневно и двамата сътрудници да са взаимно подвластни един от различен.

Характеристиките на взаимозависимата връзка включват:

– Действайки като даващ, до момента в който другият работи като вземащ.

– Полагате огромни старания, с цел да избегнете спор с другия човек.

– Чувството, че би трябвало да поискате позволение, с цел да вършиме неща.

– Налага се да избави другия човек от личните му дейности.

– Да вършиме неща, с цел да извършите някого благополучен, даже и да ви карат да се чувствате неловко.

– Чувството, че не знаете кой сте във връзката.

– Издигане на другия човек, даже в случай че той не е направил нищо, с цел да завоюва вашата благосклонност и удивление.

Случайни връзки

Случайните връзки постоянно включват връзки за запознанства, които могат да включват полови дейности без упования за моногамия или обвързване. Експертите обаче допускат, че терминът е неразбираем и може да значи разнообразни неща за другите хора.

Отворени взаимоотношения

Отворената връзка е тип немоногамна връзка по взаимно единодушие, при която един или повече сътрудници са интимни или имат взаимоотношения с други хора. И двамата са съгласни да спят с други хора в отворена връзка, само че може да има избрани условия или ограничавания.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

 

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР