Между първоначалното и коригиращото съобщение на БФБ през борсата мина

...
Между първоначалното и коригиращото съобщение на БФБ през борсата мина
Коментари Харесай

Фондовата борса отново сгреши SOFIX

Между първичното и коригиращото известие на БФБ през борсата мина огромна договорка с акции на " Неохим " за повече от 600 хиляди лева, при която продавачът може да се окаже съществено ощетен

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

БФБ разгласи, че ще прегледа възможни искания за претърпени вреди. Още по тематиката
Още дози рентабилност за SOFIX

Финансовите резултати на обществените компании за полугодието донесоха още растеж за акциите им
17 авг 2017
Новата цедилка на SOFIX

За да заобиколи ниската ликвидност на пазара, фондовата борса вкарва новаторска за света система за броене на показателя
14 юли 2017
SOFIX и поправката " Еврохолд "

Месец след гафа с показателя и рекомендациите от регулатора, управлението на борсата предложи нови критерии за сините чипове
28 апр 2017
Fix SOFIX

Около рутинните промени в главния борсов показател се развихри стихия дали не е имало неточност, която погрешно е вкарала " Еврохолд " в състава му
17 мар 2017
КФН ще ревизира фондовата борса поради състава на SOFIX

Действието на регулатора е по подозрения, че " Еврохолд " е вкаран в показателя поради сбъркани данни
15 мар 2017 Пореден гаф създаде Българската фондова борса (БФБ) при първото установяване на състава на главния й показател SOFIX по новите правила. Те бяха въведени, откакто напролет имаше несъгласия към ребалансирането при употребяваните от БФБ индикатори за " Еврохолд ", стигнали до инспекция от регулатора. Сега историята продължава с нов фал.

След като в четвъртък разгласи, че от него излизат четири компании и на тяхно място влизат други четири сдружения, в петък на обед БФБ заяви, че е позволена неточност в новия логаритъм, по който се прави актуализацията, и измененията са в действителност по-малко на брой. Най-съществената е, че торовият колос " Неохим " остава в показателя, а не отпада, както бе оповестено по-рано. А казусът е, че два часа преди " изправянето " на грешката, с акции на сдружението бе подписана огромна договорка за над 600 хиляди лева, при която продавачът може да се окаже съществено ощетен. По информация на " Капитал " това е бил ETF фондът върху SOFIX, в който вложители са главно пенсионни компании. За ръководещото сдружение " Експат " ходовете оттук насетне са да изиска анулация на договорката или да потърси компенсиране за претърпените вреди. От борсата до момента не са обяснили каква е повода за следващия гаф с изчисляването на водещия показател, като в известието по тематиката БФБ " се извинява за породеното стеснение ". По-късно управлението на борсата разгласи, че ще прегледа възможни искания за претърпени вреди от страна на борсови членове и техни клиенти, сключили покупко-продажби досега на прекъсване на търговията.

Закъсняла промяна

Първоначалната информация на БФБ в четвъртък бе, че измененията в SOFIX са четири: влизат софтуерната компания " Сирма груп холдинг ", " Доверие единен холдинг ", " Индустриален холдинг България " и строителната " Трейс груп холд ", а излизат шуменският " Алкомет ", " Неохим ", " Холдинг Варна " и " Индустриален капитал холдинг ". По проект измененията влизат в действие от 18 септември, като най-съществено въздействие те имат върху ETF фонда, идващ огледално SOFIX. Той е задължен да репликира показателя изцяло в период до три месеца след ребалансирането.

Ден след новината за измененията в SOFIX БФБ разгласява коригираща информация, съгласно която измененията са три, а не четири. " Неохим " остава в показателя, а " Трейс " не попада в селекцията на 15-те най-големи и ликвидни сдружения. Обяснението бе с " позволена неточност в логаритъма, пресмятащ медианна стойност на седмичния оборот ", което е един от новите критерии за класиране на претендентите за SOFIX.

Едновременно с признаването на грешката БФБ спря търговията с " Неохим " и " Трейс ". По-рано денем обаче през борсата бе предходна огромна пакетна договорка за 12 хиляди акции на димитровградското сдружение за повече от 600 хиляди лева при цена от 50.250 лева за акция - най-ниската за деня и с към 3.4% под котировките в четвъртък. По информация на " Капитал " продавач е бил Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, който към предния ден има 17 749 акции на " Неохим ". Възможна причина за светкавичната продажба оттова може да е желанието да се минимализира загубата от възможното спекулативно поевтиняване на акциите на сдружението след новината за ребалансирането. От фонда биха могли да изискат повреждане на договорката, което е допустимо, в случай че и купувачът е склонен на това. В противоположен случай би могло да се търси отплата от БФБ за първичната информация, въз основата на която е взето капиталовото решение за продажба.

Трески за дялане

Потърсени за пояснение, в петък от БФБ не дадоха отговор на въпроса по какъв начин се е стигнало до грешката и изправянето й, още повече че това не се случва за пръв път. Последният подобен гаф бе от пролетта на тази година, когато в SOFIX бе включена емисията на " Еврохолд България " на база желание за нарастване на капитала, а не на действително осъществяване на процедурата. Заради последвалата бурна реакция измежду капиталовата общественост Комисията за финансов контрол (КФН) влезе на невиждана инспекция в борсата и резултатът от нея бе смяна в методологията за пресмятане на показателя по този начин, че той да се дефинира по по-сложна формула, която трябваше да избегне опциите за операции. Новите критерии го направиха не просто обединител на 15-те компании с най-голяма капитализация на свободно търгувания размер, само че показател на най-ликвидните сдружения, което отразява в оптималната степен търговията на пазара.

Според борсов анализатор повода за следващата неточност на фондовата борса е, че при едното класиране на фирмите по медиана на седмичния оборот за начална дата на интервала е взета седмицата от 6 март, а при другото е считано от седмицата с 1 и 2 март. Тъй като логаритъмът засича медианна стойност на седмица, въздействието на седмица единствено с две търговски сесии изкривява данните. Това поражда спор за нуждата от прецизиране на разпоредбите по какъв начин да се действа отсега нататък в непълни работни седмици.

Преди прекъсването на търговията с двете компании в петък акциите на " Неохим " се покачваха с 5.77%, а тези на " Трейс " - с 6.44%. Търговията с книжата на двете компании ще бъде обновена в понеделник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР