Между 5 и 10 бойни единици техника на Военновъздушните сили

...
Между 5 и 10 бойни единици техника на Военновъздушните сили
Коментари Харесай

Каква бойна техника идва у нас?

Между 5 и 10 бойни единици техника на Военновъздушните сили на Нидерландия и Военноморските сили на Испания идват у нас в границите на проекта на НАТО за увеличаване на отбранителните качества на Алианса поради ескалиращото напрежение сред него и Русия в подтекста на спора с Украйна. Какъв обаче е ресурсът, с който страната ни ще разполага съгласно много спорна информация и от формалните управляващи на страните, и от локалните медии?

В края на предходната седмица стана ясно, че Испания ще прати у нас 2 изтребителя, а новината бе доказана от военния министър Стефан Янев едвам след публикуването й в мадридските издания. В понеделник обаче от там оповестиха, че са в подготвеност да предислоцират у нас до 7 бойни самолета, като не е изключено да се разделят и противоподводен аероплан, още веднъж за потребностите за защита на Черно море. По-късно пък, във вторник сутринта, El Pais написа, че в България се изпраща и една фрегата, без да се прецизира класа й.

В същото време Нидерландия съобщи, че е в подготвеност да прати 2 броя F-35 у нас, с цел да се обезпечи задачата по Еър Полисинг на страната ни на фона на проблемите с техниката в родните Военновъздушни сили. Испания пък е подготвена да помогне с Юрофайтър Тайфун. И двата типа бойни самолети са последно, пето потомство. Засега не е ясно дали и по какъв начин ще се реализира образованието на българските водачи, част от които извършват нальота си само със руските МиГ-29. Припомняме, полк. Валентин Терзиев почина след обучение над Черно море с едвам 12 часа нальот за годината, от които най-малко 3 са били като инструктор на по-млад водач.

Средно за Съединени американски щати през 2016 година, да вземем за пример, нальотът на един въздушен ас е сред 150 и 200 часа годишно.

ТЕМА преди 7 минути 34 преди 2 часа 1278 преди 6 часа 948
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР