Между 16 и 17 хиляди теста за коронавирус са направени

...
Между 16 и 17 хиляди теста за коронавирус са направени
Коментари Харесай

В сърцето на една лаборатория - каква картина дават тестовете за Covid-19

Между 16 и 17 хиляди теста за ковид са направени досега в страната.

В една от огромните столични лаборатории, която има филиали и в страната, осъществените до момента тестувания са над 3600, от тях малко над 60 са дали позитивен резултат.

Кой си прави проби и дали има смисъл да се тестваме в този момент? Проверка на „ Хоризонт” откри, че групата на хората, които прибягват до проби е разнообразна, както по възраст, по този начин и по специалности и работна среда.

„ Аз съм програмист. Работя от у дома от три години и не ми е огромен проблем карантината. Проблем е, че няма кой да се грижи за децата. Кашлям от 2 месеца. Искам да схвана дали съм го изкарал . Просто ми е забавно.”

Сигурно PCR ще си направя. Синът ми е в рискова категория . Колективът, в който работи, имаше потвърден случай.”

„ Важно е да знам дали да се отстранявам от баба и дядо, другояче не ме тормози.”

Дойдох, тъй като имам някакви терзания . Живея сама с малко дете и избирам да знам какво се случва. "

Ходих на доктор и ми сподели, че е неустановена вирусна зараза . Снощи почувствах зной. Кашлям, само че аз си кашлям от други работи.”

„ Всеки идва тук с някакви подозрения. Имах температура, ниска - 37.8, след един ден отшумя, само че съм задължен да се ревизира ”, споделя фармацевт след отпуск, който към този момент си е направил рентгенова фотография и там не е бил открит проблем.

След пътешестване отвън България и приключване на карантината различен млад мъж е решил да си направи тест, тъй като работи с доста хора.

Повечето запитани считат, че би трябвало да стартира всеобщо тестване, с цел да се запази стопанската система на страната .

„ Масово, всеобщо. Защо не да се уговори с огромните работодатели, те имат най-вече интерес от тестванията - взаимно финансиране, процентно. За да може компаниите полека-лека да си пуснат производствата и услугите. По райони, по градчета, по села . Да не стопира индустриалният развой. Много повече хора ще пострадат от обедняването, психозата и напрежението около епидемията, в сравнение с директно от грипа”, счита различен от запитаните, чието мнение се явява представително за много от интервюираните.

Трябваше да се постави някаква граница – морална и етична, към това консуматорско общество . За да се спре с почването на работа на трудов контракт да влизаме незабавно в лизинг – на тв приемник, на автомобил, погашение на апартамент. И в идващия миг - една такава рецесия и се вижда, че всичко това са маловажни неща. И тв приемникът, и автомобилът, всичко се оказва доста излишно . Дано в този момент хората да стартират по-добре да стопанисват парите си. Да живеят по-разумно и умерено. Това да е позитивното в цялата отрицателна ситуация”, обобщава мъжът.

Д-р Благовеста Пенчева e шеф на лабораторията. „ PCR са тези, които демонстрират сега дали имате вируса в носоглътката си. Трябва да мине прочут интервал от време или най-малко да е минало време от рисков контакт – сред 4 и 7 дни, с цел да е несъмнено, че пробата няма да е подправено негативен”, разяснява доктор Пенчева.

Повечето от хората са нервни и бързат да си видят резултата. Интерпретацията ги затруднява, споделя наблюденията си лабораторният доктор. „ Особено с бързите проби стана много комплицирано, защото не всеки път резултатът кореспондира със статуса на пациента .”

Лабораторията има и няколко екипа за домашни визити, които към този момент работят сполучливо. Нямаме голям запас от проби , приказваме с доставчиците от заран до вечер, споделя още Благовеста Пенчева.

Лабораторията употребява главно испански проби, има и южнокорейски и британски. Работят обаче с едно мислено, тъй като от испанска страна е имало изказвания за прекъсване на износа.

Тестовете са нови, дефинират се с доста комплицирана методика, което затруднява процеса и за лабораторните експерти .

„ Дори извънредно интелигентни хора споделят „ Аз в този момент ще пусна в този момент тест за антитела, тъй като считам, че съм го изкарал това преди един И това е фантазията несъмнено на 80-90% от пациентите, само че това не е по този начин. Нямаме проби, с които надеждно да сбъднем тази фантазия ”, акцентира доктор Пенчева.

„ И второ, съгласно мен не са го изкарали толкоз доста хора, колкото им се желае. За всеобщо тестване за антитела считам, че към момента е рано. Няма благонадежден тест . Ние чакаме тест за антитела да се създаде сходен на тези, които се употребяват за хепатит или за сифилис. Който да се пусне на огромен уред, с контрола, с калибрация и да даде цифра или най-малко ориентировъчна стойност.”

Д-р Пенчева поучава тези, които са обезпокоени за здравето си, да си създадат PCR тест, а не бърз тест, тъй като бързите проби могат да заблудят. „ Очакваме да имаме надеждни проби за антитела, само че нямаме в момента”, акцентира тя.



Методът е посредствен. Той е PCR способ, само че гените, които се изследват – някои са по-общи за коронавирусите, другите са по-специфични за Covid-19 . Това също е променлива големина, заради това може да има подозрения във връзка с резултата. Може пациентът да има зараза и да е притежател на ковид, който е подобен с този, само че да не е тъкмо този ”, посочи експертът.

От дребни общини към този момент има запитвания за всеобщ скрининг на избрани контингенти, с цел да не се блокира активността в избрани сфери – общински структури, предприятия, хранителни вериги, оповестява още доктор Благовеста Пенчева.

Служителите в лабораторията са облечени от глава до пети в защитни дрехи. Всичко е стерилно. Не могат да се оставят движимости по мебелите. Сменят се два екипа на всеки два часа. Процедурата по вземането на проба лишава секунди.

„ Има и паникьосани, само че това също е обикновено поради ситуацията в страната. Идват дребни пациенти, деца, идват и възрастни хора, идват с коли за спешна помощ, идват доста хора, които са се върнали от чужбина. Разпитват хората, желаят да знаят, да са запознати”, по този начин разказва работното си всекидневие лабораторният доктор доктор Господинова.
Снимките са илюстративни
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР