Между 1500-2000 лв. заплата би върнала хората обратно в Стара

...
Между 1500-2000 лв. заплата би върнала хората обратно в Стара
Коментари Харесай

Новата индустриална зона на Стара Загора е почти готова

Между 1500-2000 лева заплата би върнала хората назад в Стара Загора, мислят участниците в срещата

© Велко Ангелов Още по тематиката
Забравеният плаж на Стара Загора

Общината продава плажа в Старозагорските минерални бани, където има потребност от съществени вложения
11 сеп 2018
Габрово – дестинация за нововъведения

Икономистът Георги Стоев за капацитета на града
7 юли 2018
Капитал градове: Стара Загора

Поредица на " Капитал ", отдадена на огромните и стопански дейни градове.
13 апр 2018
Новият център на Стара Загора

Проектът за централна пешеходна зона планува четири площада, водни атракции и зеленина
13 апр 2018
Около " Аязмото " звук се подвига

Ремонтът на главния парк в града раздели старозагорци
13 апр 2018
Удвояването на " Арсенал "

Казанлъшкият колос е вторият максимален шеф, приближава половин милиард доходи и е образец за взрива на военната промишленост
12 апр 2018
От въглищата към роботите

Стара Загора я чака бъдеще, което не е толкоз обвързвано с тока
3 апр 2018 Какво е " Капитал Градове "
" Капитал Градове " е план, който е отдаден на огромните стопански дейни центрове в България отвън София. Той включва както специфични приложения, по този начин и събития. Тази година издания има за Бургас, Варна, Габрово, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол, Плевен и Северозападна България. Срещи с локалния бизнес предстоят още в Плевен. Целта на срещите е да се трансфорат в платформа за разговор на бизнеса както в самите райони, по този начин и отвън тях, с цел да оказват помощ за решаването на проблеми по бърз и ефикасен метод.
Стара Загора желае да откри нови вложители. Градът в никакъв случай не е страдал от неналичието на бизнес, а междинната работна заплата в града е номер две за страната след София. Основната причина за това обаче е енергийният бранш, който дава голяма част от заетостта и Брутният вътрешен продукт на района. А за тецовете настъпват тежки времена поради европейската декарбонизация на енергетиката.

Бизнесът и локалната власт към този момент работят по въпроса, стана ясно на срещата на " Капитал Градове " в Стара Загора.
Едно от решенията, които са в по-напреднала фаза, е построяването на новата индустриална зона " Загоре ". Кметът Живко Тодоров уточни, че следва гласуването на устройствения проект на зоната, което би трябвало да стане този месец. Стефан Шоселов, шеф на " Новотехпром " и ръководител на борда на шефовете на зона " Загоре ", съобщи пред " Капитал ", че пет компании, една от които австрийска, са показали серозен интерес да влагат в нея. Той обаче отхвърли да заяви съответни имена, като избра да изчака утвърждението на ПУП-а.

Новата зона

Индустриална зона " Загоре " ще се намира в кв. " Зора " наоколо до магазин " Метро " и към този момент се водят договаряния с пет компании в напреднала фаза. Проектът ще се осъществя в партньорство с страната, като собствеността в акционерното сдружение ще бъде разпределена 50:50. Възмездно ще бъдат трансферирани 2 429 148 акции от капитала на " Индустриална зона Загоре " на " Национална компания индустриални зони ", благосъстоятелност на Министерството на стопанската система, като писмото до ведомството към този момент е изпратено и се чакат следващи дейности оттова.

Към момента теренът, на който ще се построява зоната, е 115 декара, като по думите на Радослав Танев, изпълнителен шеф на " Индустриална зона Загоре ", има подготвеност да бъдат включени и още към 110 декара. Скоро би трябвало да стане ясно и по какъв начин фирмите могат да аплайват за закупуването на терени. Ще има избрани условия към претендентите.

За да се реализира оптимален резултат, в ръководството и надзора на зоната е включен интензивно бизнесът, уточни кметът. Шоселов от своя страна прикани за повече български вложители, които да изпълнят " Загоре ". Според него тя ще бъде една от най-привлекателните в България поради положителната си инфрастуктурна съгласуваност и обезпечението с всичко належащо за един вложител.

" Няма да допуснем компании, които замърсяват околната среда, да влагат ", сподели Стефан Шоселов. Няма да може и терен да бъде закупен за препродажба или за облага от отдаването му чартърен. Чуждестранни компании, които ще оферират заплати от по 300 – 400 евро, също не са измежду мечтаните, сподели още той.

1500 - 2000 лева заплата
Стара Загора не може и не трябва да си разрешава да търси вложители, които биха пристигнали поради евтината работна ръка, уточни и Живко Тодоров. Той напомни, че от огромните градове Стара Загора е с най-ниските налози за бизнеса като такса здания и такса боклук, само че в града има доста бизнес и той се радва на ниска безработица. Така ние би трябвало да привличаме работна ръка или извън, или от локалния пазар на труда, което ще докара до повишение на заплатите, споделя кметът.
" Търсим производства с висока добавена стойност, търсещи експерти и предлагащи висока заплата ", съобщи Живко Тодоров.

В залата даже се стигна до мнението, че заплатата в града би трябвало да бъде сред 1500 и 2000 лева, с цел да успее да притегля назад хора - най-липсващият запас. В момента по публични данни междинната заплата в района е малко над 1100 лева Според Славин Янакиев, изпълнителен шеф на " Прогрес " АД, " ние останахме зона на заготовките " както в производството, по този начин и в образованието - и двете изпращат създаденото на открито, където то прави други по-богати.

Къде са старозагорци

Въпреки традициите на града в браншове като машиностроенето, електротехниката и електрониката, които са със мощен експортен капацитет, главен проблем остава това, че огромна част от образованите младежи остават в София или отпътуват в чужбина, като съгласно кмета е нужна по-целенасочена районна политика, която да спре приключването на фрагменти.

" За квалифицирани фрагменти от дълго време спряхме да приказваме. Търсим просто хора. Физически са се изпарили. Няма ги ", споделя Евгени Станчев, пълномощник на едно от огромните предприятия " Енергоремонт – Гълъбово ".

Петко Петков, създател на ZaraLab, счита, че казусът е по-дълбок. " Хората са обезверени и не имат вяра, че в Стара Загора може да се сътвори бизнес от ново потомство, който да генерира доход от световния пазар ", споделя Петков. Неправителствената организация се занимава с развиването на мрежа, позволяваща безплатното потребление на сензори, които да предават информация. Това е съществена стъпка в развиването на система за internet of things технология, която може да бъде употребена както от администрацията, по този начин и от частни компании. Другата съществена цел на организацията е провеждането на IT образования.

Един от положителните образци за start-up в града е " Про Дрон Сис ", занимаваща се с произвеждане на дронове и наземна роботика за селското стопанство, като към 50% от нововъведенията, с които се занимава компанията, са ориентирани към агросектора. Това, което Жулиета Димитрова, изпълнителен шеф на компанията, намира за мъчно все още, е бавният метод за въприемането на новите технологии от крайните консуматори и достигането до убеждението, че дадени нововъведения са нужни за бизнеса.

Скоро ще има доста повече средства за компании като тази и за искащите да стартират нов бизнес или да разширят начинанието си, дадоха обещание Мартин Дановски от Фонда на фондовете и Надя Данкинова от Фонд " ФЛАГ ". ФнФ към този момент е оповестила няколко стартъп фонда, а " ФЛАГ " дружно със Сибанк ще ръководят районния фонд, който ще може да финансира публично-частни и единствено частни начинания в градове като Стара Загора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР