Между 15 и 20% ще бъде увеличението на заплатите на

...
Между 15 и 20% ще бъде увеличението на заплатите на
Коментари Харесай

Държавните служители в общините с по-високи заплати! С калко ги вдигат


Между 15 и 20% ще бъде нарастването на заплатите на чиновниците в общинските администрации в цялата страната. То би трябвало да стане факт от 1 юли и зависи от актуализацията на бюджета. Заложените за задачата пари са 100 млн. лв.. Това изясни пред  градоначалникът на община Тунджа и член на Управителния съвет на Националното съдружие на общините Георги Георгиев.

Запитан дали нарастването е обвързвано с локалните избори следващата година, той отговори, че всеки може да го пояснява както откри за добре, значим е крайният резултат. “По-високите заплати са наложителни, защото в случай че не станат факт, ще се свие още повече ножицата сред минималното възнаграждение и това за експертните длъжности ”, разяснява той.

“Едно неувеличение ще демотивира висококвалифицираните и готови фрагменти да остават да работят в общинските администрации. Без такива чиновници обаче няма по какъв начин да работи пълноценно всяка една администрация и да обслужва жителите и бизнеса ”, уверен е Георгиев.

Кметът на община Тунджа сподели още, че в актуализацията на бюджета са заложени и 150 млн. повече за финансови разноски. Отпускането на парите също е неотложно поради инфлацията, която пораства с бързи темпове тази година и високите цени на тока и газа.

Общините желаят 300 млн. при актуализацията на бюджета 

Междувременно стана ясно, че общините в България упорстват за 300 милиона лв. от актуализацията на бюджета на страната.

“На срещата на Националното съдружие на общините на 9 юни нямаше нито стотинка за районите. Надяваме се в този момент това да се случи ”, разяснява кметът на Монтана Златко Живков, който също е в Управителния съвет на Сдружението на общините.

“Има настройка в множеството парламентарни групи да бъде обновена целевата дотация за финансови разноски. Това е най-важното от всичко. Защо? Капиталовите разноски и вложенията вършат общините. Те основават средата, всичко на процедура. Имаше огромен напън от образованието, от детските градини, от учебните заведения, за повишение на стандартите поради издръжката. Не е без значение и обстоятелството, че заплатите на хората, които работят не бяха пипани в българските общини, за разлика от всички други звена ”, сподели още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР