Механизмът за сътрудничество и проверка, с който доскоро Европейската комисия

...
Механизмът за сътрудничество и проверка, с който доскоро Европейската комисия
Коментари Харесай

ЕК прекратява механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния

Механизмът за съдействие и инспекция, с който до неотдавна Европейската комисия наблюдаваше положението на законността у нас и в Румъния, ще бъде преустановен, предава сътрудник на Българска телеграфна агенция.

От Комисията декларират, че двете страни са изпълнили в задоволителна степен отговорностите си по механизма и наблюдението ще продължи по общия механизъм, въведен за всички страни от Европейски Съюз с годишните отчети за върховенството на закона.

Механизмът за съдействие и инспекция беше основан през 2007 година при приемането на България и Румъния в Европейски Съюз, с цел да отговори на терзанията на огромна част от останалите страни членки, свързани с битката с корупцията, проведената престъпност и укрепването на правосъдната система в двете страни.

В края на ноември предходната година Европейската комисия разгласи, че Румъния е изпълнила приемливо индикаторите по Механизма за съдействие и инспекция и наблюдението през този инструмент може да бъде прекъснато.

През 2019 година България получи същата оценка за прекъсване на отчетите по Механизма за съдействие и инспекция. Окончателните решения за унищожаване на Механизма обаче би трябвало да бъдат взети от страните членки. За България до момента нямаше такова решение.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР