Механизмът на прерастване на вербалната агресия, която се използва системно

...
Механизмът на прерастване на вербалната агресия, която се използва системно
Коментари Харесай

Доц. Христев: В развитите държави политическата реч на омразата е престъпление, у нас - ”шеги и закачки“

„ Механизмът на прерастване на вербалната експанзия, която се употребява редовно като политическа стратегия, е потвърден.  В развитите страни речта на омразата се глоби като закононарушение “.

 

Софийската градска прокуратура разгласи, че ще ревизира дали депутат от „ Възраждане “ подбужда към дискриминация, принуждение или ненавист.  

 

Доц. Христев обаче смята за стеснителен обстоятелството, че „ продължаваме да възприемаме всичко като смешки и закачки “.

 

„ Очертава се една стратегия на показана в Народното събрание политическа мощ, от която прозират детайли, целящи унищожаване на демократичния ред, открит в България. Това е новото в обстановката, в която се намираме.

 

Институционална реакция би трябвало да има във връзка с тези съответни физически лица, които държат тирада на ненавист и посредством дейностите си реализират антидемократична агитация “.

Той уточни, че не става въпрос за някакви изолирани, изпуснати думи.

 

„ Това не е първият път, когато представители на тази политическа партия декларират, че в случай че се доберат до властта, ще откриват трудови и концентрационни лагери и ще изпращат хора да копоят в уранови мини. Тази лексика ескалира през последните дни, когато жителите бяха призовани да унищожат политическите съперници на партията, които се дефинират от нея като „ паплач “.  

 

Описаното дава отговор на член 162, аления 1 от Наказателен кодекс – подбудителство към дискриминация и тирада на омразата. Има няколко квалифициращи детайла, които предопределят използването на този състав – речта на омразата би трябвало да бъде учредена на раса, националност или етническа принадлежност.

 

Този състав е много нескопосано написан. Не отразява в цялост речта на омразата и формите на дискриминация- политически и метафизичен хрумвания, полова ориентировка не са включени. Стъпва се на текст, който не подхожда на фактическите детайли, които са налични “.

 

Използването на тирада на омразата не е безпроблемно и не може да се употребява като някаква нормална форма на политически изказ , заяви доцент Христев.

 

„ Това може да докара до държание на посягане върху други лица в действителността. Има поредно налагане на политическа стратегия, която цели да подрони радикално демократичния модел, който съществува в България и да сътвори условия за налагане на ръководство, което би употребило тоталитарен вид репресии против български жители “.

 

В Наказателен кодекс съществува и състав, който не разрешава фашистка или друга идеология да бъде проповядвана в българското общество, означи той.

 

„ Въпросът, който стои, е дали дейностите на въпросната политическа мощ, прегледани във времето, не подхождат на този състав. Дали държанието на тази политическа мощ не визира и текстове на Конституцията, които не разрешават избрани форми на политическа активност? Член 44 от Конституцията е доста явен – споделя, че не могат да се образуват организации, които си слагат за цел разпалване на расова, религиозна, етническа омраза или са ориентирани към нарушение на правата и свободите на други жители. Субектите, които могат да предизвикват произвеждане пред Конституционния съд, са относително необятен кръг- една пета от народните представители, Министерски съвет, основен прокурор, президент “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР