Мегаскандал се разрази на днешното заседание на временната комисия по

...
Мегаскандал се разрази на днешното заседание на временната комисия по
Коментари Харесай

Мегаскандал в НС: Бизнесмен разказва за натиск, кюлчета и Мата Хари

Мегаскандал се развихри на днешното съвещание на краткотрайната комисия по проверката в Народното събрание. Един от най-крупните земеделци у нас Светослав Илчовски описа за оказван сериозен напън от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми за гарантиране на мира. Това, което взриви комисията, обаче бе роман, обвързван със фотосите на кюлчетата в дома на премиера в оставка Бойко Борисов. Бизнесменът твърди, че разполага със запис, който демонстрира кой е направил фотосите - известна плеймейтка, и твърди, че кюлчетата са същински и са дарове за рожден ден на Борисов. Бизнесменът загатна и кой е направил подаръците - двама крупни предприемачи. 

Изслушването на Илчовски бе изненадващо, така като в дневния ред на комисията бяха включени две точки - информация за получени сигнали и информация от районния министър Петя Аврамова за саниране, автомагистрали и ВиК холдинга. Аврамова не пристигна за началото на съвещанието и комисията стартира с информация за получените сигнали. След представянето на листата от 75 сигнала обаче се оказа, че един от хората, подали данни, е в залата и има подготвеност персонално да опише за случая. 

Илчовски се показа като огромен притежател на земя - притежаващ 150 000 декара земя, 100 000 от тях - персонална благосъстоятелност. Той почнал да купува земя преди 17-18 години, като твърди, че в никакъв случай не е взел участие в планове с еврофондове, с цел да не става подвластен. Проблемите му почнали 2012 г., откакто от държавно сдружение му поискали " почерпка " от по 10 000 лева за напояване в границите на план за поливно земеделие. Бизнесменът тръгнал да търси контакт в локалния офис на ГЕРБ в Червен бряг и оттам го свързали с друг крупен предприемач, доближен до властта, от Стара Загора. Двамата се разбрали, като цената на спокойствието била предприемачът да обезпечава на ниска цена зърно на човека от Стара Загора. " По на година се получаваха, само че аз изкарвам по 10 млн., давах ги тези пари за успокоение ", изясни Илчовски. От думите му се разбра, че около тези подаръци той е бил позволен в близкия кръг до властта, където се правел на " балък ". 

Исканията към него с времето обаче ставали все по-нагли. Имало е напън за заравяне на трупове на норки в негови земи, както и покана за фиктивно завишаване на обороти на компании, които имат намерение да се листват на борсата. Разривът в връзките настъпил дефинитивно през септември 2020 г. Тогава му била поискана 50% от продукцията, възлизаща общо на 40 млн. годишно. " Искаха да дам моята продукция, тъй като работех в тяхната страна ", описа предприемачът. По това време получил предизвестие по телефона от министър да спре да купува земеделска земя, тъй като щели да го дадат на " нашите прокурори ". 

Най-скандалната част от описа на предприемача обаче бе за наличието на два записа и присъединяване му в три сбирки, на които е участвал Борисов - през 2013, 2018 и 2019 г. " На такава намира се събират се и разискват кой ще бъде сдробен. Беше поръчан прочут предприемач, който е още в пандиза. От Карнобат... Показаха ми клипове по какъв начин издевателстват върху един от известните предприемачи - в килия, полово. Да го изнудват за големи пари ", описа предприемачът. Той разгласи, че не разполага с този запис и единствено го е гледал. Имал обаче различен запис. " Клипът е за едно момиченце, което всеки го търси в България. Известна плеймейтка, тя си работи момиче на повикване. Почерпили са ги да обслужи премиера и тя е направила фотосите ", твърди пред комисията предприемачът. Самите кюлчета пък били подарък за рожден ден на Борисов. 

Бизнесменът показа на комисията и документи, само че не стана ясно какви.
Изслушването бе прекратено от поява на депутатите на ГЕРБ в комисията, които упрекнаха Мая Манолова, че разрешава очерняне на хора. От ГЕРБ настояват, че не са били известени за провеждането на комисията. Мая Манолова и други депутати настояват противоположното. Тома Биков, Десислава Атанасова и Петя Аврамова от ГЕРБ непосредствено обявиха, че предприемачът ще бъде покрит от правосъдни каузи. Мануил Манов от ГЕРБ държа близо едночасов монолог на тематика процедура, чиято цел явно беше да саботира чуването. И тя съумя - откакто стана ясно, че депутатите от ГЕРБ няма да бъдат надприказвани, особено като приказват по едно и също време, комисията се отсрочи за петък. Илчовски даде обещание още веднъж да се яви и да продължи с разкритията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР