Медиците в целия свят в последните месеци се опитват да

...
Медиците в целия свят в последните месеци се опитват да
Коментари Харесай

Расте броят на децата с хепатит, какво тревожи медиците

Медиците в целия свят в последните месеци се пробват да открият повода за необикновен растеж на случаи на хепатит измежду дребни деца. Регистрираните болни са стотици, като към този момент има данни и за един умрял от чернодробната зараза, разгласи Световната здравна организация (СЗО).

Някои от случаите протичат тежко, стига се до остра чернодробна непълнота, налагаща нужда от трансплантация. Инфектираните постоянно са на възраст сред един месец и 16 години.

Здравните управляващи във Англия първи сигнализираха за необичайно повишаване на заболели от хепатит деца. За извънредно огромен брой болни оповестяват лекари в Шотландия при започване на годината. В последния месец случаите доста зачестяват, като най-вече потвърдени има в Англия.

Хепатитът е постоянно срещан при възрастни хора, само че не и при подрастващите, означават експертите. И въпреки всичко лекият педиатричен хепатит не е нещо, с което те се сблъскват за първи път. Но тежкото протичане на инфекцията при малчуганите е извънредно и мощно разтревожи докторите. Тревога буди и това, че не съумяват да открият при болните нормалните причинители на инфекциозния хепатит.

Засега се счита, че главният провинен евентуално е аденовирус, защото над 75% от заболелите деца във Англия са дали позитивни проби. От СЗО обаче предизвестиха, че опцията сходен тип зараза да стои зад случаите на изострен хепатит към този момент е единствено доктрина.

Предполага се, че причинителят на настоящия взрив на болни е аденовирус 41, открит при към три четвърти от децата с доказан хепатит, които са били тествани. Този тип болест се популяризира посредством непосредствен персонален контакт, кашляне или кихане и допиране на нечисти повърхности. Според описанието на американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите той провокира диария, повръщане и висока температура, както и респираторни признаци.  Констатирани са случаи на болни от хепатит деца, които обаче са били с отслабен имунитет, само че в никакъв случай не е потвърден при здрави подрастващи. 

Медицински специалисти и учени интензивно работят в опит да открият дали будещият съмнения аденовирус е мутирал и вследствие на това децата боледуват по-тежко. Има подозрения, че е допустимо смяна в генома на вируса да провокира по-лесно инфектиране на черния дроб.

Проверява се също по този начин дали инфекцията не се дължи на настоящи в тандем аденовирус и различен тип вирус, в това число и предизвикващият Ковид-19 SARS-CoV-2. Британски експерти обаче изключват връзка сред болестта и имунизациите против новия ковид, защото страдащите от хепатит деца на Острова не са ваксинирани.

След Англия за случаи на болестта оповестиха няколко европейски страни, Съединени американски щати и Израел. Широкото географско разпространяване на инфекцията значи, че няма явна връзка сред участващите деца, което изключва нечиста храна, да вземем за пример, изясняват експертите.

По света се усилва броят на учените и лекарите, които показват мнение, че тежкото протичане на хепатита е косвена последица от коронавирусната пандемия и се дължи на намален имунитет вследствие на лимитираните обществени контакти. В последните две години поради изолацията децата доста по-рядко от нормалното са се срещали с елементарни вируси, а това води до несъответстващ имунен отговор, когато са изправени пред зараза при връщането към нормалния метод на живот.

„ Аденовирусът на процедура изчезна по време на пандемията от COVID-19, когато общуването беше лимитирано ", споделя пред Би Би Си професор Калъм Семпъл, който е специалист по инфекциозни болести в Ливърпулския университет.

Лабораторните данни от английските здравни заведения демонстрират, че постоянно срещаните вируси циркулират сега измежду децата, изключително при тези под 5-годишна възраст, много по-активно, в сравнение с преди.

Европейските и американските здравни управляващи приканват лекарите деликатно да следят пациентите си за признаците на чернодробното заболяване и да рапортуват за случаите на инфекцията с неуточнен генезис. Освен в Европа има потвърдени случаи в Съединени американски щати и Израел. На Стария континент заболелите са в Обединеното кралство, Испания, Нидерландия, Дания, Италия, Норвегия, Франция, Румъния и Белгия. В България към този момент няма данни за случаи на новия тип хепатит при децата, разгласи държавният основен хигиеничен контрольор лекар Ангел Кунчев. Той обаче сподели, че е подредено да се изследват всички случаи, за които има подозрения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР