Медицинският симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив беше реакредитиран за следващите

...
Медицинският симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив беше реакредитиран за следващите
Коментари Харесай

Ново признание за Симулационния тренировъчен център на МУ-Пловдив

Медицинският симулационен подготвителен център на МУ-Пловдив беше реакредитиран за идващите пет години от доктор Джон Пейдж, член на акредитационната комисия на Американския лицей по хирургия. МСТЦ е най-иновативната просветителна конструкция в България и един от шестте приети от Американския лицей по хирургия в цяла Европа.

„ Пътят за постигането на този триумф мина през години на твърдоглав труд и отстояване на стандартите за качество на симуационното образование “, съобщи шефът на Медицинския симулационен подготвителен център  проф. доктор Благой Маринов.

Той има вяра, че бъдещето на здравното обучение се свързва със промяна на досегашната парадигма за образование на бъдещите лекари при леглото на болния с нова, акцентираща на процедурната подготвеност, без да е компрометирана сигурността на пациентите.

Проф. Маринов, който е и зам.-ректор по научноизследователска активност, е горделив с постигнатото до момента и съобщи, че триумфът на Центъра се дължи на упоритата работа на хабилитираните лица, асистентите и техническия личен състав на МСТЦ, които обезпечават практическото образование на студентите, специализантите и младите лекари на равнището, което е към този момент разпознаваемо в цялата страна.

 През 2018 Центърът получи оптималната степен на програмна акредитация – Комплексен Образователен Институт към ACS. В региона на симулационната медицина придържането към интернационално приети стандарти дефинира триумфа на напъните на медицинските, техническите и административни екипи и носи подобаващ авторитет на центровете, които приспособяват образованието си.

Американският лицей по хирургия (ACS) е най-голямата професионална организация на хирурзи в света. Съществена част от неговата конструкция са така наречен Акредитирани просветителни институти (ACS-AEI) – обучителни центрове в Съединени американски щати и по света, които споделят високи полезности във връзка с преподаването, основаването на процедурна подготвеност и дисеминирането на резултатите от научни проучвания, свързани със здравната симулация като учебен способ.

След като се срещна с достиженията на МСТЦ на МУ-Пловдив, в региона на преподаването и научните проучвания, доктор Джон Пейдж сподели, че МСТЦ  заема своето почтено място в системата на Акредитираните просветителни институти към ACS. За осемгодишния интервал от основаването си МСТЦ беше оборудван с най-модерна симулационна техника и съумя да се утвърди като първокласна обучителна база с емфатичен афинитет към новаторските технологии в региона. На основата на отличната си материална и кариерна осигуреност, Центърът се утвърди и като национална база за продължаващо здравно обучение.

В центъра се организират постоянни извършения на студенти от III до V курс, а по този начин също и свободно-избираеми занимания по специалности. За последната година в Симулационния център са осъществени над 760 образования, 32 семинара с електронни стандартизирани пациенти и една научно-практическа конференция.

Ръководството на Медицински университет – Пловдив оказва безрезервна поддръжка на Симулационен подготвителен център, тъй като е обърнато с лице към бъдещето, като се грижи за студентите и преподавателите, търсещи съвършенство.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР