Медицинският колеж Йорданка Филаретова предлага възможност за хора със зрителни

...
Медицинският колеж Йорданка Филаретова предлага възможност за хора със зрителни
Коментари Харесай

Медицински колеж подготвя незрящи за масажисти

Медицинският лицей " Йорданка Филаретова " предлага опция за хора със зрителни усложнения да упражняват специалност .
" Ние имаме особено отношение към хората в затруднено състояние. Имаме достойнството да сме единственото заведение в България, което образова масажисти с нарушено зрение и доста държим на тази специалност. Даваме опция на тези хора да бъдат независими, да имат самочувствие. Тъй като те имат доста мощно развито тактилно възприятие, могат да станат отлични експерти ", описа пред БНР доктор Мариана Алберт, основен помощник в колежа. Тя даде образци с работа на сходни фрагменти в санаториуми и курорти.

Колежът приготвя студенти в девет основни специалности . Най-атрактивни на пазара на труда наподобяват тези на помощник-фармацевтите и здравната козметика.

" Здравните експерти у нас са с огромен дефицит. Масажистите с повредено зрение имат своето място в болничните заведения, те могат да работят там. Най-вече в рехабилитационните лечебни заведения, в балнеохотелите , само че могат да работят във всяка една болница ", означи гл. ас. Даниела Манова в предаването " Хоризонт до обед ".

" Като преимущество бих показал това, че тази сфера на изява дава опция на хората с повредено зрение да бъдат независими , да бъдат потребни. Ние гледаме с ръцете си ", показа Красимир Недков, студент със зрителни усложнения, който към този момент работи.

" Досега не съм срещал неприятно отношение, дискриминация. Виждам, че се вършат по софийските тротоари тактилни ленти, по които да се движи човек, само че на доста места е затруднено напредването. Съзнавам, че архитектите не могат да се съобразят с всички с по-особени потребности – неща, които са подобаващи за инвалидна количка, на незрящия човек му пречат, да вземем за пример неналичието на бордюри ", добави той.

На 23 май колежът афишира отворени порти за близки на деца с нарушено зрение, които да се срещнат с опциите им за професионална реализация.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР