Медицинската сестра Клаудия Мюлер се заразява с коронавирус в белодробната

...
Медицинската сестра Клаудия Мюлер се заразява с коронавирус в белодробната
Коментари Харесай

Едва не умрях от Ковид. Вече съм болна цяла година.


Медицинската сестра Клаудия Мюлер се заразява с ковид в белодробната клиника, в която работи. И внезапно самата тя става пациентка. Вече повече от година дамата не може да се избави от болестта.

Клаудия Мюлер тренира на бягащата пътека. Останала е без мирис. " Като погледна надолу, незабавно ми се завива свят. " При това пътеката е настроена на мудна скорост - 3,5 км/час. " Преди започвах със 7 км/час, след което увеличавах скоростта на 10 или 12 ", разказва Мюлер. Но това е било преди.

На 15 декември 2020 година нейният тест за коронавирус се оказва позитивен. Тя се заразява около работата си в една белодробна клиника. Четири дни по-късно се чувства толкова зле, че мъжът ѝ я откарва в болница. Мюлер попада право в интензивното поделение с диагнозата двойно инфектиране на белите дробове. " Едва не умрях от Ковид-19 ", споделя Мюлер.
Редакцията предлага
Подобрение съвсем не настава

Два дни преди Нова година я изписват от болничното заведение - само че тя не е здрава. В продължение на три месеца е на легло, след което съвсем не може да върви. През юни прави рехабилитация на Северно море, само че и тя не води до усъвършенстване. Сега, от три седмици насам, прави втора рехабилитация в Хамбург.

Ще остане там шест седмици. А тренировките на бягащата пътека са част от лечението - може би най-трудната. Но Мюлер се радва, че към този момент успява да тренира на пътеката. Доскоро най-голямото натоварване, на което е можела да се подложи, е било карането на колело.

В началото имала и проблеми с кръвообращението, бързо ѝ се завивал свят. Но последователно увеличавала натоварването, въпреки да не може да става дума за " съпоставяне с преди ", когато спортувала интензивно. Днес след спортните занимания споделя: " Краката ми са като пудинг ".

" 100 пробождания в сърцето "

Загуба на силите и умората са единствено част от здарвословните проблеми на Мюлер.  " Някои дни имам възприятието, че на гърдите ми тежи каса с бутилки. " Дишането се затруднява, а лекарите са установили и сърдечна уязвимост. " Усещането е сякаш нещо 100 пъти пробожда сърцето ти - освен това освен с игла, а някои път и сякаш с нож. "

Следобед проектът на Мюлер включва тренировки на паметта, защото и мозъкът ѝ е повреден от болестта: тя постепенно намира думите, има проблеми с паметта, постоянно се уморява, усеща се изтощена. Мюлер играе компютърна игра в едно помещение, в което царува цялостна тишина - в противоположен случай не би могла да се концентрира. " Ако двама души си приказват, а аз би трябвало в същото помещение да приказвам с някого другиго - не се получава. "

От пост-Ковид до лонг-Ковид

Състоянието на Клаудия Мюлер се нарича пост-Ковид синдром. Това е подформа на така наречен лонг-Ковид. Второто е описанието на недоволствата, които не престават по-дълго от четири седмици след болестта с ковид. А при пост-Ковид признаците се задържат минимум 12 седмици.

При Клаудия Мюлер обаче продължава доста по-дълго - вече над една година. " В началото бе доста мъчно да приемеш всички тези ограничавания. Да приемеш, че си болен и не можеш да оздравееш за месец. Или за два или три ", спомня си Мюлер. Тя не е имала предишни болести, на 38 години е, чувствала се е в отлична форма.

Терапевтичната клиника в Хамбург предлага специфични стратегии за пациентите с пост-Ковид синдром. " Имаме доста поръчки, най-вече от болногледачи и лекари ", споделя шефът на неврологичния център в клиниката Андреас Гончарек. " В момента не можем да удовлетворим потребностите. "

Все по-малко болногледачи

Гончарек счита, че сега в Германия към 5000 души от сферата на опазването на здравето имат потребност от здравна поддръжка поради лонг-Ковид. Поради тези проблеми дефицитът на личен състав може в допълнение да се изостри. През септември 2021 основният доктор на рехабилитационната клиника Кристоф Раймерц даже бе споделил, че броят на тези, които не са в положение да работят, може да доближи 15 000.

Клаудия Мюлер желае да се върне на работа, когато оздравее - тя има 20 години стаж в сектора. Преди да се разболее, се е грижила за пациенти с рак и желае още веднъж да се занимава с това. Но се съмнява, че ще може да издържи на натоварването. " Не бих могла да работя в дом за възрастни хора или да се грижа за тежко заболели пациенти, защото няма да се оправя физически. " Въпреки това не се предава, защото през последните месеци е научила едно: " В един миг нещата ще се оправят - единствено би трябвало твърдо да вярваш в това ".

***
Вижте и това видео от нашия списък:
" Никога няма да се имунизирам. Нека ме уволнят! "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР