Медикаментите с екстракт от умкалоабо са сред най-ефективните фитопрепарати срещу

...
Медикаментите с екстракт от умкалоабо са сред най-ефективните фитопрепарати срещу
Коментари Харесай

Умкалоабо – африканското растение чудо

Медикаментите с дестилат от умкалоабо са измежду най-ефективните фитопрепарати против проблеми с дихателните пътища. В продължение на стотици години зулусите лекували всевъзможен тип белодробни болести благодарение на билката. В наши дни науката потвърди лечебната успеваемост на забележителното африканско растение.

Какво съставлява растението?

Растението със забележителни лечебни свойства е тип локална пеларгония (Pelargonium sidoides), известна още като африкански здравец. На учените е лишило повече от 100 години да потвърдят лекарствената му успеваемост. Според тях виновните за лечебното му деяние дейни субстанции евентуално са огромното количество танини в комбиниране с други съдържащи се в билката потребни съставки.

Африканският здравец, чиито корени се употребяват за произвеждане на лечебни тинктури, добива известност в западния свят най-много с локалното си име „ умкалоабо “, което неведнъж съответствува напълно или отчасти с комерсиалното име на съответните лекарствени препарати. Растението има листа с формата на сърце и се отличава със своите тъмночервени до черни цветове. Расте на пасища с камениста почва. Оригинално произлиза от южната част на Африка, където се среща в региона на Лесото и Трансваал на височина до 2000 метра. Понастоящем се отглежда в Южна Африка особено за медицински цели. Активната съставна част се извлича както от диви, по този начин и от култивирани растения. Билките порастват в продължение на три години, преди да бъдат събрани на ръка и измити. След това суровината се преработва от съответната фармацевтична компания в растителен медикамент.

Как се употребява африканският здравец?

Народът Зулу употребява растението като лекарство в продължение на стотици години. Благодарение на отзивчивото и намерено отношение на локалните жители към болен странник, то става притежание на актуалния западен свят и доста повече хора могат да се възползват от лечебните му свойства. Болести, против които африканският здравец е ефикасен:
• настинка
• кашлица
• дрезгавост
• бронхит
• синузит
• тонзилит

Как работи екстрактът от растението?

Умкалоабо може да облекчи изострен бронхит, настинки и риносинузит, ефетът му се следи също при някои вируси. Опити ин витро са посочили, че мощно съсредоточеният специфичен дестилат от растението защищава лигавицата, като потиска прикрепването на вируси към клетките на епитела. Така офанзивата им е блокирана още на повърхността. Ако в неявяване на тази профилактика вирусите към този момент са завладели територия от лигавицата, той е ефикасен с помощта на други механизми на деяние – задейства личната отбрана и активизира клетките убийци. Те проникват в завладените от вируси кафези на лигавицата и ги унищожават. Но екстрактът работи също на бактериите, като неговият пряк и косвен антибактериален резултат лимитира развиването им.

Употреба: по какъв начин се употребява екстрактът от растението?

Екстрактът от африкански здравец се предлага най-често под формата на смес и се приема на капки заран, обед и вечер, като е допустимо разреждането им с вода. Макар по-рядко, екстрактът се предлага и в таблетна форма, като сходно на капките се приема три пъти дневно. Дневната доза не би трябвало да надвишава 30 капки за дребни деца, 60 капки за деца и 90 капки за възрастни. Тинктурата съдържа 12% алкохол, което докара до рецензии от страна на някои педиатри за потреблението на медикамента от дребни деца. Един от производителите обаче акцентира, че алкохолното наличие в препоръчваната дневна доза не надвишава това в чаша ябълков сок.

Области на приложение

Екстрактът от африканското растение умкалоабо се употребява най-много при настинка, кашлица и пресипналост, изострен бронхит, инфекции на синусите и тонзилит. Медицинско утвърждение съществува изключително за използването на медикамента при изострен бронхит при деца на възраст над 1 година и при възрастни.

Противопоказания: Кога да не се приема тинктурата?

При податливост към кървене или приемане на лекарства за разреждане на кръвта, експертите предлагат да не се употребява екстрактът, защото съдържащите се в него кумарини усилват риска от кървене. Приемът на тинктурата може да се заобикаля също по време на бременност и кърмене заради обстоятелството, че препаратът съдържа алкохол.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР