Med-PaLM 2, медицинският чатбот с изкуствен интелект на Google, се

...
Med-PaLM 2, медицинският чатбот с изкуствен интелект на Google, се
Коментари Харесай

Медицинският чатбот с изкуствен интелект на Google вече се тества в болници

Med-PaLM 2, медицинският чатбот с изкуствен интелект на Гугъл, се тества в клиниката " Майо " и други медицински заведения в Съединени американски щати. Предназначен да дава отговор на медицински въпроси, инструментът може да бъде изключително потребен в страни с стеснен достъп до медицински услуги. Въпреки някои проблеми с точността, Med-PaLM 2 демонстрира окуражаващи резултати.

От април насам най-новият чатбот с изкуствен интелект на Гугъл, предопределен да дава отговор на медицински въпроси, е подложен на проби в изследователската болница " Майо ", както и в други медицински заведения в Съединени американски щати. Med-PaLM 2 е трансформация на PaLM 2, която беше оповестена на Гугъл I/O през май тази година. PaLM 2 е езиковият модел, който стои зад Гугъл Bard.
-->
The Wall Street Journal оповестява, че съгласно вътрешна преписка, прегледана от публицисти, Гугъл счита, че обновеният модел може да бъде изключително потребен в страни с " стеснен достъп до здравни услуги ". Med-PaLM 2 е подготвен върху деликатно селекциониран набор от образци или демонстрации, основани и предоставени от медицински специалисти, което съгласно Гугъл го прави по-ефективен в диалозите за здравето на пациентите, в сравнение с стандартните чатботове с изкуствен интелект като Bard, Bing и ChatGPT.

WSJ се базира и на изследване, оповестено от Гугъл през май, което открива, че Med-PaLM 2 към момента се сблъсква с някои проблеми, свързани с точността, които разработчиците към този момент са се научили да вземат решение в по-големи езикови модели. В изследването лекарите са разкрили повече грешки и нерелевантна информация в отговорите, предоставени от Гугъл Med-PaLM и Med-PaLM 2, в сравнение с в отговорите, предоставени от други лекари.

Въпреки това, по съвсем всички други индикатори, като да вземем за пример аргументация на причините, отговори, подкрепени с консенсус, или липса на доказателства за недоумение, Med-PaLM 2 се показва съпоставимо с действителните лекари. WSJ написа, че клиентите, тестващи Med-PaLM 2, ще имат надзор над своите медицински данни, които ще бъдат криптирани и даже Гугъл няма да има достъп до тях.

Според Грег Корадо, старши шеф на отдела за проучвания на Гугъл, Med-PaLM 2 към момента е в ранен стадий на разработка. Корадо съобщи, че въпреки да не би желал тя да бъде част от " здравното странствуване " на личното му семейство, включващо всичко от първото посещаване при лекаря и слагането на диагнозата до лекуването, рехабилитацията и последващите дейности, той счита, че Med-PaLM 2 " уголемява 10 пъти опциите за приложение на изкуствения разсъдък в опазването на здравето ".

Може да се каже, че медицинският чатбот с изкуствен интелект на Гугъл е забележителна стъпка напред в опазването на здравето. Въпреки някои проблеми с точността, открити при проучването, общите резултати демонстрират, че инструментът може да бъде ефикасен, изключително в страни, където достъпът до здравни услуги е стеснен. Въпреки това, както акцентира старшият шеф на Гугъл по проучванията, Med-PaLM 2 към момента е в ранен стадий на развиване и по тази причина е значимо да продължи тестването на най-новите ИИ за по-голяма акуратност на диагнозите и затова за сигурност на пациентите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР