Майстори-готвачи ще приготвят вкусни гозби, съпроводени с кулинарни дегустации –

...
Майстори-готвачи ще приготвят вкусни гозби, съпроводени с кулинарни дегустации –
Коментари Харесай

Готвят фермерски пазари на Женския в София

Майстори-готвачи ще подготвят вкусни гозби, съпроводени с кулинарни дегустации – това е част от бъдещето на Женския пазар в София. За първи път тържището ще семейства сходно събитие, което е част от дълготрайния план „ Пендара “ на фондация „ Локалфууд “. Проектът цели да подкрепя дребни производители и търговци, искащи да стартират собствен бизнес с локални храни. Амбицията на уредниците е фермерският пазар да стане обичаен и да се организира всяка събота на Женския.

Фондация „ Локалфууд “ развива плана си „ Пендара “, с цел да може производители и търговци да стартират личен бизнес. Провежда стратегии за образования в София, Пловдив и Варна, на които спомага с техническата документи и регистрацията в Българската организация по сигурност на храните. Именно административните компликации и недоверието на потребителите към фермерската продукция, са аргументи доста хора да се отхвърлят от сходно начинание, показа пред Радио София шефът на фондацията Гергана Кабаиванова. Тя посочи, че на фермерския пазар ще участват минали през академията на фондацията регистрирани производители, които оферират продукция от стопанството си.

Изпълнителният шеф на сдружението „ Пазари Възраждане “ Драгомир Димитров изясни: „ Ние дълго време търсихме удачната и добра формула, по която да създадем някакъв резистентен фермерски пазар на Женския пазар. Пробвахме разнообразни разновидности, които в една или друга степен не се оказаха задоволително добре готови, само че в този момент сме безусловно уверени, че сме на правия път. Фермерският пазар " Пендара " ще стартира на 12 октомври и ще се организира всяка събота от месеца. Ние не желаеме просто да създадем фермерски пазар, а да създадем една общественост от просвета към храната, в която фермерският пазар да има огромна част, само че да не е единствено и само това. Полза ще имат и търговците, защото привличането на хора, които посещават пазара, ще обогати търсенето на артикули, ще оживи зоната. “

 До момента деклариралите присъединяване производители във фермерския пазар са над 40, като има опция да бъдат обезпечени и още изложбени маси. Организаторите разясниха, че ще се вършат и тематични кулинарни седмици, с цел да се разпространяват кулинарните обичаи на разнообразни райони от България. Ще се организират също занимални за деца, с които да се възпитат и изградят привички и просвета към храната, както и образования за млади фермери, като част от плана „ Пендара “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР