Майонезата не е опасна, стига да е приготвена в домашни

...
Майонезата не е опасна, стига да е приготвена в домашни
Коментари Харесай

Опасностите от майонеза

Майонезата не е рискова, стига да е приготвена в домашни условия и с подобаващи и здравословни артикули. Когато стане въпрос за фабрично създадената майонеза и храните, съдържащи такава, то заплахите незабавно стават многочислени. Това е вследствие на съдържащите се в нея наситени мазнини, които са канцерогенни, а също така провокират и повишаване на равнищата на холестерола.

От друга страна майонезата, популяризирана в пластмасови опаковки е още по-вредна, защото този материал отделя доста канцерогенни субстанции, които неусетно влизат в салатата ви и по този начин попадат в стомаха. Да не приказваме за голямото количество консерванти и стабилизатори, съдържащи се в продукта.

Като цяло комерсиалната ни и позната майонеза в 99% от случаите се подготвя от нездравословни мазнини и предлага ниска питателност. Освен това всичко подвидове, рекламирани като „ нискомазнинни ” или „ нискокалорични ”, също имат мощно отрицателно въздействие върху здравето и се смятат даже за по-вредни.

 Купешка майонеза

Майонезата, която купуваме, се подготвя със соева, царевична или друга зеленчукова лой. Зеленчуковите мазнини по принцип са наситени на омега-6 мастни киселини, по този начин потребни за човешкото тяло. Те са незаменими, защото не се синтезират в човешкия организъм и би трябвало да се набират посредством храната.

Проблемът в тази ситуация е, че менюто на актуалния човек включва в себе си огромни количества омега-6 и прекомерно дребни количества омега-3 мастни киселини. Дисбалансът на мастните киселини е извънредно вреден и усилва фрапантно риска от затлъстяване, сърдечно-съдови болести, диабет вид 2, остеопороза, възпалителни и автоимунни болести като ревматоидния артрит, както и някои типове рак.

 Опасностите от майонеза

Дори производителят да ви убеждава, че продукта съдържа зехтин, той постоянно е извънредно дребна част от мазнинното наличие. Остатъкът постоянно се запълва от соеви и други растителни мазнини. А те от своя страна са наситени най-много с омега-6 мастни киселини.

Обикновената майонеза съдържа към 1 г захар на супена лъжица от продукта, което не е прекалено доста при консумация с мярка - 1-2 лъжици на ден, 1-2 дни в седмицата. В случая заплаха съставляват подвидовете с „ понижено количество мазнини ”.

 Домашна майонеза

При тях това мазнинно наличие е намалено до най-малко и обезщетено от захарното наличие. То постоянно надвишава 4 г захар на лъжица майонеза. Това неведнъж надвишава допустимите дози на одобрявана захар.

Всички консерванти, овкусители и даже мононатриев глутамат, които се съдържат в майонезата, са единствено следващият „ бонус ”, който получаваме. Мононатриевия глутамат е сол на натрия и глутаминовата киселина. Представлява бял бистър прахуляк, употребен като овкусител и се отбелязва като хранителна добавка Е621.

Засега е подложен в категорията на безвредните макар дребното проучвания, които даже не са извършени от самостоятелни лаборатории. Е621 обаче се сочи за причиняващ или обострящ признаците на мигрена, храносмисателни разтройства, сърцетуптене, астма и даже анафилактичен потрес.

За да не се чудите какво ядете всякога, когато отворите майонезата, най-добре си я пригответе вкъщи. В класическата рецепта включва пресни яйчени жълтъци или цели яйца, зехтин/олио, лимонен сок, оцет и подправки. Препоръчително е даже тя да не се употребява повече от 4 дни в седмицата.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР