Бръсненето на космите по тялото ви може да ви се

...
Бръсненето на космите по тялото ви може да ви се
Коментари Харесай

В името на красотата: Кога и защо жените започнаха да се бръснат

Бръсненето на космите по тялото ви може да ви се коства като част от нормалната ви рутина под душа, само че преди време обезкосмяването не е било непременна норма за дамите и културната еволюция на обезкосмяването, изключително в западните общества, е история, за която всички би трябвало да сме образовани.

Културното обаяние от голите обезкосмени тела на дамите е нещо относително ново и в случай че сте мислили, че бръсненето е „ просто това, което вършим “, помислете още веднъж.

Обезкосмяването единствено по себе си не е нова идея. Всъщност дамите са премахвали космите по телата си от епохи. Жените в античните египетски, римски и индийски култури са били подлагани на практики за обезкосмяване, сходни на днешните.
 Странната история: Как са се обезкосмявали дамите през вековете?  Странната история: Как са се обезкосмявали дамите през вековете?  Странната история: Как са се обезкосмявали дамите през вековете?  Странната история: Как са се обезкосмявали дамите през вековете?
Датиращи от 3000 година прочие н. е. (!), първите бръсначи, направени от миди, са били употребявани от дами за бръснене на космите по главата и пубиса. Египтяните също премахваха космите с восъци на основата на захар, също като при актуалните практики за кола маска.

Около шести век пр.н.е. доказателствата за обезкосмяване измежду римляните сочат голям брой принадлежности като пинсети, пемза и депилатоари (кремове/лосиони за обезкосмяване). За римляните окосмяването по тялото е белег за класа: колкото по-престижно е мястото в обществото, толкоз по-малко коса се чака да има.

През Средновековието дамите от елизабетската ера направили крачка напред в практиките за обезкосмяване и почнали да махат космите по лицето си. Кралица Елизабет I инициирала тази наклонност в опит да сътвори по-дълго изглеждащо чело - дамите даже премахвали изцяло веждите си! Развитието на промишлеността за хубост продължава от този миг и насърчаването, даже упованието, дамите да отстраняват космите по тялото си, с цел да наподобяват по-привлекателни и по-чисти, стартира през тези епохи.

Без подозрение е очарователно да се разбере, че епилацията има място в международната история, макар че повдига въпроса за днешните практики и упования, догатки по отношение на пола и чистотата и динамичността сред пола и космите по тялото.

Индустрията за хубост предизвиква дамите да отстранен съвсем цялото си окосмяване по тялото, с цел да не изглеждат мръсни, непривлекателни или незадоволително женствени. Реклами за артикули за епилация демонстрират дами, които бръснат гладките си крайници, които към този момент са обезкосмени - феновете в действителност в никакъв случай не виждат на екран по какъв начин космите се бръснат! Въпреки че тези реклами просто демонстрират артикули, те също така популяризират един много едностранчив мироглед за хубостта. Жените в реклами като тези свързват персоналното си благополучие с дължината на космите на краката си. 

 бръснене обезкосмяване iStock

Космите по тялото не са нещо, от което би трябвало да се срамувате, нито пък са средство за мотивация да принудите някого да отстрани своите от стеснение. Индустрията за хубост е цялостна с компании, които дават обещание да ви накарат да се чувствате по-секси, когато нямате окосмяване по тялото. Въпреки че може да наподобява банално или елементарно за занемаряване, публичният напън за унищожаване на доказателства за окосмяване по тялото може да бъде извънреден. Нещо повече, дамите са социализирани да се усещат уверени, когато имат обръснати крайници и да се усещат мръсни, когато не са обръснали бикини линията си няколко дни.
 image2_16x9.png Хороскопът за ЮНИ: Месец за безредици и нови очаквания На фокус
Все пък стъпки в противоположната посока към този момент се вършат. През юни 2018 година компанията за бръсначи Billie дебютира с реклама на дами, които в действителност бръснат космите си. Техният слоган гласи „ Косми: всеки ги има – даже дамите. Светът се преструва, че не съществува, само че съществува. Проверихме. ” Редица известни персони, измежду които Джулия Робъртс и Рейчъл МакАдамс пък умерено са се показвали с необръснати подмишници на публични събития и по страниците на фешън списания. 

И за край: не би трябвало да забравяме, че въпреки всичко космите по тялото съществуват с причина – еволюционна причина, в случай че би трябвало да бъдем по-точни. Неразумно е да мислим, че статуквото на обезкосмяването може да бъде изцяло обърнато, нито пък е належащо да бъде изцяло обърнато. Това, което можем да създадем, е да стартираме да одобряваме както нашите, по този начин и чуждите косми по тялото.
 Странната история: Как са се обезкосмявали дамите през вековете?  Странната история: Как са се обезкосмявали дамите през вековете?  Странната история: Как са се обезкосмявали дамите през вековете?  Странната история: Как са се обезкосмявали дамите през вековете?
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР