Майки чистят борчове на пожар заради данъчни облекчения. Родители чистят

...
Майки чистят борчове на пожар заради данъчни облекчения. Родители чистят
Коментари Харесай

Майки чистят борчове на пожар заради данъчни облекчения


Майки чистят борчове на пожар поради данъчни облекчения. Родители чистят борчове към страната на пожар, с цел да употребяват данъчните облекчения за деца.

И тази година те са в същия размер като лани – данъчната основа се понижава с до 6000 лв. за едно дете, до 12 000 лева за две и до 18 000 лева за три и повече малолетни в фамилията. Така страната връща надлежно по
600 лв. за едно дете и по 1200 лева за две.
За да се получат данъчните бонуси обаче страната има условие родителите да нямат неплатени обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване. Наличието на отговорности за локални налози и такси към съответната община също може да стане причина родителите да не получат данъчното облекчение. Дотук се стига обаче единствено в случай че тези борчове към този момент са предадени на Национална агенция за приходите и подлежат на наложително осъществяване, изясняват данъчните.
За да се избегнат неприятни обстановки,
родителите е добре първо да ревизират в електронния портал на Национална агенция за приходите посредством ПИК кода си  дали имат неплатени задължения.  Също от там, посредством превод от банкова карта, задълженията могат да се платят незабавно.

Припомняме, че до края на декември данъчното облекчение за деца може да се употребява посредством шеф. Така действат множеството държавни и общински компании. При частните компании обаче мълчешком предписание е, че данъчните
бонуси се декларират с годишната данъчна декларация
за 2023 година след Нова година.
Често срещан въпрос на горещите телефони на Национална агенция за приходите е дали приемането на детски надбавки е спънка за използването на данъчното облекчение. Отговорът е „ не “, стига майката да има трудови приходи от миналата година.

Генерално, с цел да употребява данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) би трябвало през 2023 година
да е получавало приходи,
облагаеми с годишни налози (данък общ приход или налог от стопанска активност като едноличен търговец). Хората без приходи, или единствено с необлагаеми такива /като обезщетение за майчинство например/, не могат да се възползват от облекченията. Това обаче може да направи другият родител, в случай че дава отговор на изискванията, допълват от Национална агенция за приходите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР