Майка ми ме учеше никога да не давам излишни съвети,

...
Майка ми ме учеше никога да не давам излишни съвети,
Коментари Харесай

Спрете да помагате на хора, които не оценяват вашата помощ

„ Майка ми ме учеше в никакъв случай да не давам непотребни препоръки, нито да оказвам помощ на хората, в случай че не са  поискали. Мислех си, че тя просто е студен човек. С времето обаче започнах да съзнавам, че е права. Майка ми е един от най-хубавите хора на света. “

Правила, които можем да съблюдаваме, когато оказваме помощ на хората. 

1. Спрете да помагате на хора, които не го заслужават

Навремето всякакви хора ме канеха на кафе, с цел да почерпят хрумвания за бизнеса си. Но хора с милиони долари в банковите си сметки не би трябвало да употребяват опита ми гратис, изключително в случай че даже не си вършат труда да ми платят чая. Не е задоволително!

Те не схващат, че нуждая се от пари, с цел да храня фамилията си и да заплащам сметките си. Не схващат, че имам периоди в работата. Дори не им минава през мозъка, че с цел да обезщетявам за времето, прекарано с тях, би трябвало да работя до два през нощта.

Ако в действителност мислят, че времето ми не коства нищо, аз нямам време за тях.

Ако хората не ги е грижа за вас, не им помагайте. Те не заслужават помощта ви.

Хората постоянно ще се пробват да ви употребяват, в случай че им позволите. Нямате време да помогнете на всички. Помагайте единствено на хората, които в действителност го заслужават.

2. Спрете да помагате на хора, които не правят оценка вашата помощ

Най-голямата ми уязвимост е, че обичам да оказвам помощ на хората. Помагам на хората, без значение дали са ме помолили, или не. Но човек не знае по кое време този метод на мислене може да му навреди.

Един от някогашните ми клиенти имаше проблем. С екипа ми прекарахме няколко дни да проучваме всевъзможни данни, с цел да разберем какъв е казусът. Това в действителност не беше част от работата ни, така че не му поискахме пари за това.

Резултатът беше, че открихме съществени пропуски в бизнес модела и тактиката на компанията. Но щом показахме на клиента какво сме разкрили, той на момента ни уволни.

Направихме този разбор от състрадание към клиента. Но му казахме нещо, което не искаше да чуе и в последна сметка в последна сметка да ни намрази за това, че даваме професионалното си мнение.

Най-лесният метод да превърнеш един другар във зложелател е да му дадеш съвет, който не желае да чуе.

Когато предложа помощ на някого, в действителност желая да оказа помощ. Но постоянно хората не са подготвени да одобряват помощта. Това е окей.

3. Спрете да помагате на хората, в случай че не сте 100 % сигурни, че ще се справите със задачата

Преди няколко години родителите ми бяха отвън страната и ме помолиха да се грижа за къщата им. Съгласих се, макар че нямах визия по какъв начин да обливам цветята. На някои водата им беше допълнително, на други не им стигаше. Когато родителите ми се върнаха, всички растения бяха умрели. Ако не ме бяха помолили за помощ, някой, който умее да поддържа къща, щеше да го прави и цветята на баша ми щяха да са живи. Оттогава родителите не ми разрешават да се допирам до растенията повече.

Ако не разполагате с нужните умения или време да помогнете на някого, можете да му аргументите повече щета, в сравнение с изгода, в случай че се съгласите.

Да предложите помощ, когато не сте сигурни, че ще можете да справите, не е положително решение. Това единствено ще лиши хората от опцията да намерят по-подходящ претендент. Може да звучи необичайно, само че вашата добрина от време на време може да навреди на хората.

Един от най-хубавите способи да разрушите връзката си някого е да предложите помощ, която не можете да предоставите.

източник: evolife.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР