Майчиството е период в живота на жената, когато емоциите са

...
Майчиството е период в живота на жената, когато емоциите са
Коментари Харесай

Едно послание до онази майка, която едва издържа: Добрите майки се грижат и за себе си

Майчиството е интервал в живота на дамата, когато страстите са доста, бушуват и нормално положенията на майката се менят от неприятно до великолепно доста по-често и по-лесно. Да бъдеш майка е предопределение, само че постоянно е пъклен изморително и мъчно. Да се грижиш за детето си е наслаждение, само че от време на време те изтощава до краен лимит. И в това в действителност няма нищо неприятно. Много майки вземат решение, че щом са изморени или не са радостни, то нещо не е наред. Започват да изпитват виновност и да се самообвиняват за страстите си. А не трябва. Всеки човек има неприятни моменти и не можем да вършим крайни изводи за себе си единствено въз основа на обособени мигове от живота си.

Затова през днешния ден ви представяме едно обръщение, написано от Рая Тошева. То се отнася до всяка майка, която едвам устоя. Ето какво гласи то: “ Здравей, по какъв начин си? Имам поради – по какъв начин си в действителност? Казваш, че си добре, само че аз мога да видя, че не си. Всичко е наред. Аз също не съм. Истината е, че не познавам майки, които са „ добре “. Мисля, че би трябвало да изхвърлим тази дума от речника си. В множеството дни сме толкоз повече от „ добре “, а от време на време толкоз по-зле. Майчинството е интервал на крайностите. Можеш да се чувстваш прелестно, както и извънредно. Невъобразима наслада и побъркваща раздразнителност. От една страна стои любовта, която изцяло те е превзела, а от друга изтощението, което от време на време не ти разрешава да усетиш нищо.

Именно тази разлика в страстите може да бъде доста демотивираща.

Понякога даже хубавите чувства могат да те изтощят. Постоянната им промяна е в положение да изтормози както душeвността, по този начин и душата ти. Особено в случай че не се грижиш задоволително добре за себе си. Знам, знам. Да обърнеш внимание на себе си наподобява като невъзможна задача. Била съм на твое място. Плакала съм, когато детето ми е плакало, до момента в който загивам за сън и усещам най-голямата беззащитност на света. Стояла съм втренчена през прозореца толкоз пъти, чудейки се по какъв начин тази неразбория се оказа в живота ми. Нервите ми са стигали до краен лимит. В такива моменти съм желала да изляза през предната врата и да потегля доста, доста надалеч, без да се обърна нито за момент.

Това което научих за 15 години родителство е, че на сходни чувства не би трябвало да се противопоставяш. Напротив – би трябвало да им се отдадеш. Майчинството е прелестно и магично, само че извънредно и мъчно от време на време. Има моменти, когато магията изчезва и усещаш единствено неприятните неща. Тогава е време да си вземеш отмора. Започваш да си задаваш въпроса: „ Защо нуждая се от отмора? “ – ти обичаш децата си. Прокрадва се доза виновност. Работата е там, че любовта е изобилен запас, само че силата не е. Любовта е моторът, а силата е горивото. Без гориво и да имаш цялата обич на света – няма да успееш. Знаеш, че би трябвало да се движиш, само че си изцяло неспособна да го направиш. Трябва ти презареждане.

Може би не искаш да чуеш, че е по този начин, само че е реалност. Усещаш ли, че нямаш сили, все едно си напуснала децата си на половина. Може би ви звучи прекомерно мощно, само че замисли се дали действително им се отдаваш 100%. При тях си, само че в действителност не си. Повярвай ми, децата ти се нуждаят от майка, която не е изтощена. От майка, която може да им дава любовта си и силата си. Майка, която да бъде „ там “ в действителност, когато имат потребност от нея. Може би цялата концепция те стряска, само че не се изисква изключително доста. Знаеш, че лишава единствено няколко минути да налееш гориво в колата, а по-късно да шофираш километри.

Когато приказваме за майчинство имаш потребност от малко повече време, само че не е нужно да отделяш уикенд или през целия ден. Само час или два са изцяло задоволителни, с цел да усетиш голяма разлика, повярвай ми! Завлечи се до книжарницата или най-близкото кафе, отиди на масаж или фитнес – там където се чувстваш най-добре. Вземи си книга, кафе или излез с другарка – ти знаеш кое работи най-добре за теб самата. Ако няма кой да гледа децата ти за час или два, причисли се към групи за майки. Това може да промени живота ти, тъй че си коства да опиташ. Каквото и да усещаш сега, не прави грешката да си мислиш, че това е майчинството. Понякога е кофти – да. Понякога е извънредно изтощително.

Това са универсални истини, от които няма по какъв начин да избягаш. Но в случай че имаш чувството, че си на ръба на канара, това е алената лампичка, че е време за твоите два часа! Знам, че е мъчно, само че в случай че поспреш и се огледаш ще схванеш, че съм права и заслужаваш своето време. Прекарай го без виновност, а на драго сърце и ще усетиш по какъв начин цялостната картина, обвързвана с майчинството, се трансформира. Добрите майки се грижат и за себе си, блага моя! Опитай и ти! “

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР