Мая Зафирова е директор на 140 СУ Иван Богоров. Заема

...
Мая Зафирова е директор на 140 СУ Иван Богоров. Заема
Коментари Харесай

BILLA прави децата щастливи с участие в програмата  “Топъл обяд”

Мая Зафирова е шеф на 140 СУ " Иван Богоров ". Заема позицията от януари 2014 година след сполучливо изискан конкурс. В изявление, тя споделя за партньорството с БЧК и програмата, подкрепяна от комерсиалната верига.
 

  - Здравейте, г-жо Зафирова! Представете се накратко на нашите читатели. От по кое време заемате позицията на шеф в 140 СУ?

Здравейте, споделям се Мая Зафирова и заемам позицията шеф на 140 СУ „ Иван Богоров “ от януари 2014 година, след сполучливо изискан конкурс.

- Разкажете ни повече за 140 СУ – какви са децата тук, срещат ли компликации в всекидневието, по какъв начин поддържат връзка между тях? Има ли представители на малцинствените групи?

Тук се образоват близо 800 деца и възпитаници. Има общо 33 паралелки, от които 2 предучилищни групи, надлежно на 5 и 6 години, 10 паралелки в начален стадий на главното обучение, 9 прогимназиални паралелки и 9 гимназиални такива. Последната група, която обгръща най-големите възпитаници, се разделя на няколко професионални посоки – специалност „ Танцьор “, специалност „ Графичен дизайн “ и профил „ Изобразително изкуство.

От основаването на учебното заведение през 1986 година до през днешния ден, средата за образование е мултикултурна и мултиетническа. В 140 СУ прекарах първите си училищен години – от 1-ви до 8-ми клас. Имам прелестни персонални усещания и мемоари още през цялото време на новата за тогава просветителна институция – 140 ЕСПУ, които вардя и до през днешния ден. През целия си живот проследявам развиването на институцията, която ми е дала първите стъпки в учебно-възпитателния развой и която ме стимулира един ден да стана преподавател, а на идващ стадий – и шеф.  

- Какъв е ключът към справяне с провокациите – каква е ролята на родителите в този развой, ролята на фамилната среда? 

Родителите са наши сътрудници, които са неразделно до нас. Както моите сътрудници, по този начин и аз имаме вяра извънредно доста в триединството на учители, възпитаници и родители. Щастливи сме, че всекидневно утвърждаваме просвета на отвореност и шерване на всички паники и проблеми, които на идващ стадий решаваме дружно. Това е нашият мотор за развиване и триумф.

- Кога започнахте да си партнирате с Българския Червен кръст?

БЧК е сътрудник 140 СУ “Иван Богоров “ от дълго време, още преди да заема длъжността на шеф в учебното заведение. Като педагогичен консултант, тогава изпълнявах и ролята на медиатор с външни институции – една от тях беше Българският Червен кръст.  В персонално качество, мога да споделя, че към този момент трета поредна година съм член на Трети териториален център на организацията и имам две самопризнания, под формата на грамота, за Отличник на БЧК. Дългогодишните връзки с организацията ни оказват помощ извънредно доста, защото връзката ни укрепва с времето. Щастлива съм, че учениците ни и техните фамилии имат опцията да получават поддръжка от добротворците в техните екипи.

- Какво съставлява програмата „ Топъл обяд “? От по кое време учебното заведение е част от нея?

Програмата „ Топъл обяд “ има за цел да подкрепи възпитаници в неравностойно състояние и техните родители. Много постоянно безплатният топъл обяд, е от решаващо значение за оставането им в просветителната институция. Програмата способства за пълноценното развиване на подрастващите, като понижава риска от болести, в следствие от нередовно хранене. Нашето учебно заведение има опцията да взе участие в самодейността за трети път. През образователната 2021/2022 година тя дава опция на 20 деца в затруднено обществено състояние да получат безвъзмезден обяд в стола на учебното заведение ни. Те са в начален стадий на главното си обучение, сред първи и четвърти клас. От официална позиция, договорът се подписва сред фирмата-доставчик и организацията, а нашето учебно заведение играе ролята на медиатор посред им.

- BILLА е един от дългогодишните сътрудници на БЧК, а през актуалната година се включва с подаяние от 100 000 лева в поддръжка на акцията „ Топъл обяд “. Какво значи сходна поддръжка за децата, които учат във Вашето учебно заведение?

Поздравления за BILLА, чиито колички, част от , персонално попълням с съществени трайни артикули постоянно, защото пазаря главно от обектите на веригата. Тази година, компанията надгради с още една стъпка дългогодишните си взаимоотношения с Българския Червен кръст, припознавайки като своя идея и програмата „ Топъл обяд “. Смятам, че поддръжката от страна на веригата, е в действителност скъпа.

Корпоративното подаяние на BILLA за всички учебни заведения, обхванати от самодейността, е на стойност 100 000 лева Това е голяма помощ и съм в действителност щастлива, че и нашите възпитаници, дружно с техните фамилии, се радват и са признателни за този жест. Защото истината е, че децата – и изключително тези, които порастват в обществено слаби фамилии, се усещат пълноценни тогава, когато са в учебно заведение, най-много с помощта на самодейността „ Топъл обяд “. Тя им оказва помощ да се усещат като равноправни и да се хранят с усмивка, един до друг със своите връстници.

- Каква част от децата имат потребност да бъдат включени в акцията? Какво действително получават те?

Децата, в потребност от безвъзмезден топъл обяд, могат да бъдат и доста, и малко. Решаващият фактор е изискването, на което би трябвало да дават отговор, с цел да могат да се включат. Фокусът в програмата на БЧК, подкрепена и от BILLA, е върху възпитаници, чиито фамилии – заради здравословни, обществени или други, независещи от тях условия, не могат да обезпечат главните витални потребности на децата си. В това число се включват възпитаници, чиито фамилии са със междинен общ месечен приход на всеки член от фамилията под 80% от минималната работна заплата за страната, сираци и полусираци, възпитаници с физически или душевен увреждания, деца с безработни един или двама родители, възпитаници, на които един или двама родители са с физически или душевен увреждания.

В 140 СУ все още на тези критерии дават отговор 20 деца. Ако изискванията се трансформират, има опция описът с възпитаници да се усили. Това, което децата получават, като част от програмата „ Топъл обяд “, е сигурност и споделено благополучие. Радостните детски погледи изпълват столовата на учебното заведение, а по-късно и класните стаи – това е най-ценното за нас.

- Ако можете да бъдете гласа на Вашите ученици, за които ежедневният обяд е причина да останат част от просветителната система, какво обръщение бихте адресирали към BILLA? Защо е значимо бизнесът да припознава и застава зад сходни дела?

Ако съм гласът на възпитаниците в учебното заведение, обръщайки се към BILLA, бих споделила „ Благодаря, че ви има! Вие сбъдвате фантазии! “ Бизнесът би трябвало да е част от просветителния развой, което извиква нуждата от поредни дейности в региона на корпоративната обществена отговорност. Ние, учителите, сме хората, които оказваме помощ на децата да се построяват като персони, да натрупат познания и умения, които ще са им нужни на следващия ден – когато те бъдат назначени на съответна позиция и обслужват задачите на бизнеса.

В работата си с по-големи възпитаници в професионални паралелки, осъзнаваме, че сътворяваме подготвени фрагменти за пазара на труда, стимулирани за предизвикването, наречено живот. Пожелавам на комерсиалната верига BILLA, на екипите и клиентите ѝ да бъдат щастливи и да не стопират да подаряват, оказват помощ и спомоществователстват. Както нашият патрон – Иван Богоров, споделя: „ Дор език живее, народ не умира “!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР