Мая ЙовановскаВицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова

...
Мая ЙовановскаВицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова
Коментари Харесай

Нинова предлага форсмажор заради войната

Мая Йовановска

Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова ще внесе в Министерския съвет проекторешение за оповестяване на форсмажор поради войната в Украйна. Това разгласи тя пред депутатите от парламентарната комисия по стопанска система по време на блиц контрола. Правим всичко допустимо да помогнем на българските компании и на стопанската система, съобщи тя.

Документът е направен, сега се съгласува в другите ведомства и най-вероятно ще бъде импортиран в Министерски съвет през идната седмица, заяви Нинова. Предложението е началната дата на форсмажора да е 24 февруари - началото на военните дейности в Украйна.

Заради нарушените вериги на доставка на разнообразни материали и съставни елементи доста компании не могат да си извършват договорите. Примерът, който дадоха депутатите, беше за неналичието на желязо за металургията. Нинова обаче разгласи, че казусът надалеч не е единствено в този бранш. Промяната в цените също затруднява компаниите. Чрез нашите търговско-икономически служби в страните производители започваме да изследваме засегнатите от войната в Украйна артикули за вероятни доставки посредством различни производители и трасета.

Стараем се да облекчим бизнеса, поради това ще желаяме да се разгласи форсмажор. Нинова сподели, че съвсем всички компании са сложили въпроса, че би трябвало да се разгласи обстановка на форсмажор. При такава обстановка компаниите могат при облекчени условия да си приключват договорите, да заобикалят неустойки, да си уреждат договорните връзки по различен метод, тъй като съвсем във всички интернационалните контракти е планувано, че при форсмажорни условия има други способи на предоговарянето им, опция за отсрочване на неустойки и други, изясни министър Нинова. Целта е да се облекчи стокообменът.

Вицепремиерът изясни, че за компаниите веригите на доставки са доста значими, и добави, че когато им спре доставка на избрана стока, те не могат да си изпълнят договорите и от тях се търсят компенсации и неустойки, а при оповестяване на форсмажорни условия този развой се облекчава.

В отговор на депутатски въпрос Нинова сподели, че на този стадий не е осведомена дали други страни от Европейски Съюз са оповестили форсмажор, само че добави, че този въпрос в разнообразни формати се разисква в Брюксел.

Войната в Украйна и нарушените вериги за доставки изправиха доста български и задгранични компании пред неспособност да извършват подписаните от тях контракти. Форсмажорното събитие е непредвидено и непредотвратимо събитие, което не може да се избегне и последствията от което не могат да се предотвратят. За да бъде несъмнено едно събитие като " форсмажорно събитие " би трябвало да са налице непредвидимост на събитието, ексклузивен темперамент, причинна връзка сред тях и невъзможността за осъществяването.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР