Мая ЙовановскаНе беше толкова отдавна, за да сме забравили как

...
Мая ЙовановскаНе беше толкова отдавна, за да сме забравили как
Коментари Харесай

За чия сметка?

Мая Йовановска

Не беше толкоз от дълго време, с цел да сме не запомнили по какъв начин хората стачкуваха против ръководството на Бойко Борисов. Думата, която най-често се чуваше по площадите, беше: " Корупция ". Пропищяхме от тази корупция, която се беше пропила на всички места и във всичко, от онази клиентела, от гъстата мрежа от компании към Баце, която беше обсебила държавните поръчки и успяваше да лапне лъвския къс от европарите.
Част от тези " игрички ", в които през годините обратно изтекоха големи пари, ни ги подсети ОЛАФ - Европейската работа за битка с измамите. За предходната година са завършили инспекциите по 10 съмнителни случая за злоупотреби с европари у нас (Стр. 2). По шест са издадени рекомендации. Казано с думи елементарни - ОЛАФ желае да върнем над 30 млн. евро на европейския бюджет поради далавери, 23 млн. от тях за 377 къщи за посетители. Дали това е ненадейно!
Един от тези случаи е обвързван с развъждането на лозя, при който е открито, че част от служащите били без трудови контракти, а получателят на европарите е завишавал цените за осъществената работа и е възлагал активността на подизпълнители против по-ниско възнаграждение. В разкритията си ОЛАФ насочва вниманието против една от огромните далавери - прословутите къщи за посетители, финансирани от европейските аграрни фондове.

Иска се да върнем 23 млн. евро за 377 къщи, тъй като парцелите не са били употребявани по предопределение.
Важният въпрос е за чия сметка, от кого ще бъде платена тази градиозна спекулация. И няма да е учудващо, откакто всички ние, данъкоплатците в България, изпием тази горчива чаша. Поредната, която ГЕРБ се опитваха дълго време да замазват и замитат.
Европарите за земеделие като че ли станаха запазена марка за опитите на околните до властта да се обагодетелстват. За сметка на това, че през годините милиардите, изляти сякаш за възстановяване на този бранш от стопанската система ни, доведоха до това земеделието ни да е неконкурентно. То не бяха яхти и майбаси, купени с европари. То не бяха луди дотации за тикви. По едно време дори страната ни стана отличник по производството им в Европа. Но всичко беше бутафория - поради високите дотации псевдоземеделци окнаха да отглеждат тикви. На хартия обаче. Впоследствие тиквите се трансфораха в къщи за посетители. Там парите бяха още по-апетитни...
Заради недалновидна политика и поради далавери баха изхарчени големи европари единствено и само за нечие лично благоденствие с изказванието, че се прави нещо в интерес на хората и за развиване на земеделието ни. Но това комай се оказа запазена марка на държавните управления Бойкоборисови.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР