Мая ВапцароваСъбрали сме се отново, за да направим преоценка на

...
Мая ВапцароваСъбрали сме се отново, за да направим преоценка на
Коментари Харесай

Корабите умират като хората

Мая Вапцарова
Събрали сме се още веднъж, с цел да създадем преоценка на нашата независимост. Цената може да бъде друга. Свидетели сме на безцеремонна продажба на хора, на история, на език, на човешки органи, на цели страни. Тези търговци безобидно назоваваме обикновенни предатели. Не благи мои хора.
Това са актуалните убийци. Хора изгубили смисъла на човешката свобода  трансформирали я в средство за печелене на пари. Нима тези шестимата пред чийто кости  през днешния ден се покланяме не биха желали да чуят песента на птиците, да чуят първите думи на внуците си, да построяват бъдещето на страната си.
Днес,всеки се е втурнал по жълтите павета към властта  с цел да отнеме  дребното останала свобода  на индивида и да се трансформира във правилен прислужник на парата, еничар на справедливостта. Свободата не е материя. Свободата е сакрално персонална. Тя не може да се трансформира нито като, вярата, нито като идеологията. Няма непозната независимост.
Къде изчезнаха личностите на България?
Къде отива България?
Разбрах че минава не времето, минаваме ние. И ако  техните завещания,  тяхната лирика ги заличим и не остане нищо... Заедно със нищото ще си отидат и нашата религия и нашият живец, които порят вълните на живота.
Корабите умират като хората.
Ей Вие хора, Адмирали на бойната летопис на България не забравяйте, че Вашата съвест блестящо се откроява в предишното ни. Благодарение на Вас, ние съвсем нямаме изгубено стълкновение. А поради политици и дипломати изчезват парчета от снагата на страната ни.
Но същите предизивикателства още веднъж са пред нас.
Ние не сме футболна топка с цел да ни ритат в ъгала на " пожълтелите страници на историята ".Азбуката и псмеността,  завещана ни от Кирил и Методи е основа за просветата и в доста други страни. На този език е творил и Никола Вапцаров.
А през днешния ден единствено  езика не коства пари. И не се заплаща. За това сме известни в целия свят.
Ние всички сме наследници на Ботевата, и Вапцаровата лирика. На концепциите на Левски и Гоце Делчев. И сме длъжници на индивида, морето и Вярата. Нека тя постоянно подтиква духовния порив. Нека постоянно бъде една трайна мълния в непрекъснатото придвижване на светлината  на нашите фантазии.  Корабите следват ориста на хората. Дано в никакъв случай не угасне  оня див, само че обуздан  блян направляван от " Едрите Звезди ".> (Слово, произнесено на поклонението пред паметта на Никола Вапцаров и неговите убити приятели на Гарнизонното стрелбище)>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР