Матиас Новак е работил в школата на Байерн (Мюнхен). Водещо

...
Матиас Новак е работил в школата на Байерн (Мюнхен). Водещо
Коментари Харесай

Матиас Новак, треньор: Много деца са свързани с футбола само чрез компютъра

Матиас Новак е работил в школата на " Байерн " (Мюнхен). Водещо във философията му е усъвършенстването на техническите умения на футболистите, като приготвя мисълта за взимане на бързи и подобаващи решения на терена. Новак беше преподавател в интернационален семинар за футболни треньори в България, където описа пред " Дневник " за нововъведенията в спорта, провокациите в треньорската специалност и компликациите в привличането на интереса на децата към дейния спорт.

Какво влияние имат новите технологии върху подготвителните способи във футбола?

- Науката ще става все по-важна част от футбола, тъй като спортът е бизнес за доста пари. Ще имаме потребност от всеки % и всяка опция за възстановяване на представянето на играчите.

Въвеждането на нови технологии в подготвителния развой е отлично, само че въпреки това мисленето на футболиста остава един от най-важните фактори. Мозъкът е нашият източник, а не краката. Той е свързващото звено сред мисълта и придвижването. Обикновено футболистите не се нуждаят от нищо друго с изключение на бърза връзка сред мозъка и тялото.

Технологиите оказват помощ в надграждането на качествата. Ако работиш добре с мозъка и тялото си, едвам тогава можеш да надградиш върху техническите умения. Но единствено с механически умения в никакъв случай няма да постигнеш същите резултати в представянето, до момента в който не използваш съответно тялото и мозъка си.

Как очаквате технологиите да трансформират подготвителните способи в бъдеще?

- Ще бъде нещо друго. Ще видите, че футболистите ще имат домашно за у дома. Възможно е да упражняват в жилището си пред компютъра за десетина минути вечер. Ще бъде като занимателна компютърна игра. С очилата за виртуална действителност можеш да пресъздаваш избрани игрови обстановки, в които да взимаш бързи решения. Това е полуда. Играчите ще го заобичат.

В идващите 10 години ще разполагаме с доста повече подробни данни за подготвителния развой. Тогава ще усетим разликата сред сегашното и бъдещето, тъй като науката е последната част от пъзела за положително показване на терена, където се разиграват огромните пари.

Кога е съвършеният миг за децата да стартират да се занимават с футбол?

- Рано, допустимо най-рано. Например в случай че имаш добър татко, който стартира да те тренира на три-четири години, то при осмата-деветата си година няма да имаш проблеми да играеш еднообразно добре и с двата крайници. Ще бъде натурален развой и няма да ти прави огромно усещане.



До тригодишна възраст можеш да научиш нов език. Абсолютно същото важи и за футбола. В Германия имаме учебни заведения за доста дребни деца, които си играят с топката. Те също по този начин развиват добра когнитивна дарба. Тези деца получат добър старт освен за кариера в спорта, само че и в живота.

В професионалния футбол е значимо да взимаш бързи решения и си подложен на стрес. Тези фактори съпътстват целия ти живот и дефинират дали ще си сполучлив във всевъзможен проект. В живота си имаш потребност от взимане на изобретателни решения в стресови обстановки, тъй като бизнесът те притиска.

Вредят ли обществените мрежи и технологиите на интереса на децата да спортуват?

- Това е проблем, само че мозъкът ни има инхибираща (забранителна) функционалност. Например аз употребявам телефона си, само че в един миг си повелявам да спра. Винаги можеш да кажеш: " Не, в този момент е време за учебно заведение или да се видя с другари ". Всичко ще е наред, в случай че го осъзнаем. Разбира се, че в днешни дни имаме потребност от смарт телефоните си и обществените мрежи, само че постоянно можеш да спреш, когато е време за осъществяване на други задания.

Каква е ролята на родителите в запалването на интереса на децата към футбола?

- Родителите са модел за подражателство. Понякога е мъчно да се съберете цялото семейство за вечеря, само че в случай че майката каже на детето си: " Изчакай малко, с цел да си ревизира имейлите " и стартира да скролва по телефона, детето може да схване това държание за вярно.

Родителите са модел на подражателство, също както професионалните футболисти. Неймар споделя: " Хайде да излезем на открито и да поиграем футбол ". Това има отражение върху децата и те му подражават. Но фактически родителите играят основна роля в запалването на интереса на децата си към спорта.

Кое е водещо в подготвителните ви способи и тренирането на кой аспект от играта е най-съществен за актуалния футбол?

- Както споделих, специфичното при мен е тренирането на мозъка. Ако си балансиран, можеш да контролираш страстите, държанието и вниманието си. Това е отлично за живота ти, като си кадърен да намираш решения на разнообразни проблеми.

Това е и главната причина да напиша книгата " Раздвижи си мозъка " (Beweg dein Hirn). Много хора ме питат по какъв начин животът им да стане по-забавен или по какъв начин да се оправят с бизнеса си. Всичко е обвързвано с мисленето и би трябвало да упражняваме мозъка си. Просто е, нужни са 10-15 минути дневно в правене на специфични извършения.

 Матиас Новак, треньор: Много деца са свързани с футбола единствено посредством компютъра
© Matthias Nowak

Работя с играчи на високо равнище и там се изискват доста повече качества. За останалите хора е елементарно да упражняват мозъка си. Упражненията са разнородни, само че условията към професионалните играчи са огромни и те навлизат по-дълбоко в материята.

Има ли наклонност броят на децата, които упражняват футбол в Германия, да пораства?

- В Германия има същия проблем, както и в другите страни. Много деца са свързани с футбола само посредством малкия екран и компютърните игри. Футболните клубове в Германия обаче имат доста добра скаутска система. Не имам вяра, че в страната има можещи деца, които не са привлечени в положителни тимове. В Германия имаме взор върху цялата картина и бързо набелязваме гениите. Работим целеустремено по избрана конструкция, което е типично за нас германците.

Обикновено юношеските обединения играят мачове в неделя заран. Децата обаче нямат предпочитание да играят тогава, тъй като съботата е време за ваучър. Намерихме решение, като преместихме дуелите в петък. Така уикендът им остава свободен. За мен това е неверен метод, тъй като футболът не би трябвало да бъде одобряван просто като развлечение. Това може да се случи при феновете, само че е неприемливо за експертите.

Много значимо е за децата да се научат на дисциплинираност и работа в екип. Това им оказва помощ за външния свят. В света на бизнеса от време на време би трябвало да работиш с хора от Китай, а след две седмици може да ти се наложи да летиш до Южна Америка, където да общуваш с бразилци.

Можем ли да чакаме потреблението на повече лични фрагменти в тимовете?

- Използването на лични фрагменти е доста значимо, тъй като цената на положителните футболисти е прекомерно висока. В момента немските клубове имат интерес към построяването на академии на най-високо равнище.

След 10 години обаче може да се чака всичко. Например " Байерн " е клуб, който нормално купува други играчи, само че сега, в случай че искаш да се сдобиеш с подобен състезател, би трябвало да платиш 70-75 милиона евро. От управленията на тимовете си мислят: " Хей, можем да влагаме в лични играчи. Те излизат по-евтино ".

Този вид е по-добър, тъй като хората не харесват наличието на прекалено много чужденци в клуба. Чужденците са невероятни, само че хората избират локални играчи от Мюнхен и покрайнините на Бавария да вземем за пример. Филип Лам и Томас Мюлер са тъкмо такива. Значението на Мюлер за " Байерн " е голямо, тъй като идва от юношеските обединения на клуба.

Кое всред гения и усилената работа има по-голяма тежест за сполучлива футболна кариера?

- Талантът не е всичко, като характерът също играе значима роля. Работил съм с футболист, който играеше на положително равнище. Той не е свръхталантлив и не играе в " Байерн ", само че желаеше от дъното на душата си да се състезава на по-високо равнище. Работихме дружно две години и сега той има шанса да играе на по-високо равнище. Той работеше крепко за триумфа си и до момента в който другите го викаха да излиза на открито за по пиво, той споделяше: " Не, би трябвало да упражнявам ".

 Матиас Новак, треньор: Много деца са свързани с футбола единствено посредством компютъра
© Matthias Nowak

Обикновено не е допустимо да пробиеш в днешния футбол, в случай че притежаваш само гений, само че ти липсва нужният темперамент. Тогава не можеш да се научиш на отборна игра или да работиш крепко за триумфа си.

Да вземем за образец треньора националния ни тим - Йоахим Льов. Той сигурно употребява най-хубавите футболисти в Германия, само че от време на време, когато би трябвало да избира сред двама играчи, избира отборния състезател пред този с множеството гений. В последна сметка печелите като тим, а не като индивидуалисти.

Какво се случва в главата на футболистите и по какъв начин може да подобрят мисленето си на терена?

- Темата е дълга, само че основната дума тук е активност. Връзката сред мозъка, очите и тялото е специфична и тренирането ѝ е доста мъчно. Моите способи включват задълбочено учене, което значи усилена работа от самото начало.

В Германия имаме треньори като Томас Тухел, които са доста положителни психолози. В предишното той се интересуваше доста от тренирането на душeвността и сега евентуално знае всичко за мозъка. Тухел постоянно прави разнообразни игри, в които футболистите би трябвало да взимат решения за елементи от секундата.

В началото футболистите ненавиждат тренировките ми, само че по-късно споделят: " Хайде тренер, дай ми ново предизвикателство ". Това е по този начин, тъй като доста от нещата са се трансформирали. Днес не мислиш по същия метод, както преди шест седмици, да вземем за пример. Ако за това време тренираш прочувствената си просветеност, ставаш друг и по-добър човек. Емпатията и съчувствието ти към другите се ускорява.

За що футболните клубове сменят относително постоянно треньорите си?

- Работата на старши треньорите е гореща. Като треньор имаш избрани хрумвания и построена философия на игра, само че нямаш време да развиваш тима в дълготраен проект. Загубиш ли три мача, си вън. Твърде малко професионални тимове могат да си разрешат да дадат повече време на треньора.

Имаш потребност от резултати. Не след шест месеца, а в този момент. Заради това работата на треньорите е напрегната. Всичко обаче е наред при юношеските обединения. Имаш цялото време да работиш с децата и да направиш най-хубавото за тях, само че това не важи за професионалния футбол.

Понякога се дава време на треньорите. В Бразилия споделят: " Joga bonito ", което значи " добра игра ". Разбира се, че искаш да играеш хубав футбол, само че резултатите са по-важни. Загубиш ли, тогава играта ти не коства. В живота е по същия метод. Трябва да си свършиш работата в този момент и от теб се изисква да постигаш избрани резултати.

Основната причина за търсенето на резултати е прекомерно многото пари във футбола. Ако похарчиш 100 или 200 милиона за играчи, очакваш да се класираш за Шампионската лига, да вземем за пример. Това е задачата и в случай че не я постигнеш, изгаряш. Вижте какъв брой доста треньори изгоряха в Германия. Минат четири-пет мача и треньорът бива заменен.

По време на първото изявление на новия треньор, управлението го показва и декларира, че треньорът го е убедил с разбирането си за играта. Но тя не коства, в случай че загубиш идващите три мача. Разбирам работата на треньорите, която е доста изискваща и сложна в днешно време. Но те го желаят и би трябвало да живеят с компликациите. Медиите и обществеността те притискат непрекъснато, като всичко може да се обърка доста бързо.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР