материализиращата се мълния преди появата си генерира милиони произволни радиоимпулси,

...
материализиращата се мълния преди появата си генерира милиони произволни радиоимпулси,
Коментари Харесай

За първи път учени заснеха как се раждат мълниите

материализиращата се гръмотевица преди появяването си генерира милиони случайни радиоимпулси, само че съвсем всички идват от дребна повърхност с размер 70 м надълбоко в гръмотевичния облак

Американски и европейски физици съумяха да отговорят на остарелия въпрос: какво тъкмо провокира разряда на гръмотевица в облаците. За да създадат това, те се възползвали от нискочестотния масив LOFAR, формиран от хиляди дребни радиотелескопи, в началото предопределени за астрономически наблюдения и създадени от нидерландски инженери. Статията на откривателите е оповестена в списание Geophysical Research Letters.
Мълниите и по какъв начин да се защитим от тях
Лятото постоянно е сезон на гръмотевични стихии. Затова е значимо да се знаем по какъв начин да се предпазим от мълнии. По време на гръмотевична стихия не...
Прочети повече
„ Това е някак неловко. Това е най-енергийният развой на планетата и нямаме визия по какъв начин работи ", споделя Брайън Хеър, откривател на мълнии от Университета в Грьонинген в Нидерландия и един от съавторите на проучването.

Много е мъчно образно да се изследва процесът на формиране на гръмотевица, защото гръмотевичните облаци са непрозрачни. Метеорологичните балони и ракети неотдавна дали на учените опция да учат вътрешността на облаците, само че самото им наличие вътре в облаците изкривява данните, създавайки изкуствено искри, които другояче не биха зародили естествено.

Сега на помощ на откривателите се притекли инструментите на радиоастрономите. Масивът от радиотелескопи LOFAR в началото е бил планиран да учи далечни галактики и експлодиращи звезди, само че се оказал превъзходен и за проучване на светкавиците на Земята.


Къде най-често бият мълнии
Геофизици са съставили нова карта на ударите от мълнии, позволяваща да се разбере в коя точка на планетата това събитие се среща най-че...
Прочети повече


По време на фотосите се оказало, че материализиращата се гръмотевица преди появяването си генерира милиони случайни радиоимпулси, само че съвсем всички идват от дребна повърхност с размер 70 м надълбоко в гръмотевичния облак. Една от теориите гласи, че разрядите на мълнии може да се предизвикат от галактически лъчи - високоенергийни частици от Космоса, които се сблъскват с електроните в облака и по този метод предизвикват електронни лавини, които усилват електрическите полета. Сега обаче откривателите съумели да потвърдят конкурираща се доктрина - че всичко стартира със скупчване на ледени кристали в облака.

Турбулентните конфликти сред кристалите им разрешават да се освободят от част от електроните, като единият завършек на всеки мразовит кристал става позитивно зареден, а другият – негативно. Пътеките от йонизиран въздух пораждат стримери, един от които в последна сметка се оказва задоволително парещ и проводим, с цел да се трансформира в водач - канал в атмосферата, през който може да пътува пълноценна мощна гръмотевица.



Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР