Материалът е част от специалното издание То излезе в печатен

...
Коментари Харесай

Хотел в морскосиньо

Материалът е част от специфичното издание То излезе в печатен вид през юни 2021 година
Една каравана - това е имало на имота, където в този момент се намира хотел " Асти " в Синеморец. Тя е била благосъстоятелност на родителите на Андрей Войнов, които се влюбват в черноморското село и мечтаят да стартират бизнес в него. Успяват, като през 2007 година хотелът отваря порти. Оттогава те посрещат посетители от България и чужбина, като също така влагат във възобновима сила, търсят по какъв начин да рециклират вода и въобще - да се преценяват с природата. Историята

За първи път родителите на Андрей идват в селото още през 90-те години. Допреди това местността е била гранична зона и затворена за външни лица, само че по-късно, към 1995, те постоянно са почнали да посещават Синеморец. " Един ден намерили една баба на улицата и попитали дали знае някой да продава имот. Тя дала отговор: " Да, моята братовчедка. " Така купили място в селото, едни поляни ", споделя Андрей Войнов пред " Капитал ". Паркират каравана, прибавят й заслон, поставили и бунгало.

През 2004 година стартира строителството на хотела, лишава три години и през 2007 година е първият му сезон. Инвестицията е към 1.5 млн. лева Хотелът е с потенциал общо 30 жилището и стаи за 50 души, има басейн, тенис корт и конферентни зали. Гръбнакът на ръководството е фамилията. Родителите на Андрей преди години са се занимавали с търговия с метали и материали за огромни индустриални предприятия. Затова и името на компанията - притежател на хотел " Асти ", е " Металко ", в която съдружници са Андрей и татко му Георги Войнов. Майката на Андрей е шеф на хотела. " Аз съм бил и камериерка, на рецепцията, поддръжка, помощник-готвач ", смее се Андрей. Самият той е учил в чужбина, работил е в банка, а в този момент е съветник на свободна процедура. Пандемията и туристическият бизнес

В " Асти " идват разнообразни групи туристи като народност, орнитолози, елементарни тиймбилдинги на ИТ компании, вършат се и йога лагери. " Ние се стараем да откриваме сезона относително рано - през май, и работим до към края на септември. В началото и края на сезона няма доста хора. Активният интервал си е юли и август ", споделя Андрей. В " крилата на сезона " - юни и септември, хора идват за уикендите главно и заетостта е под 50% ", споделя той. Конкуренцията в Синеморец обаче пораства от 2007 година до момента - на всеки две години се появява нов хотел.
" През 2017 година започнахме с план за личен фотоволтаик и станция за зареждане на електроавтомобили ", споделя Андрей Войнов, съсобственик на хотел " Асти ". Фотограф: Цветелина Белутова
" Моите наблюдения като икономист е, че възвръщаемостта [в този бизнес] е много ниска и мудна, изключително за сезонните хотели, за разлика от градските. Повишаването й зависи от оптималната оптимизация на разноските и задържане на клиенти и повече продажби през лични канали, по-малко разноски за медиатори. "
Градове Бургас Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.Акценти от изданието:> Град на полусъединител> Влакът от Бургас до Сарафово идва против 100 млн. лева> Без нова промишленост Бургас е закотвен в зоната на ниските заплати> Акве калиде - СПА центърът на Сюлейман ВеликолепниРазгледайте цялостното наличие по-долу.
През 2020 година коронавирусът удари туристическия отрасъл, само че Южното Черноморие несъмнено съумя да се измъкне относително невредимо. " Миналото лято отворихме на 1 юни, което е късно за нас. Ние гледаме да наемем хората при започване на май и към средата да отворим. Дори не можахме да отидем до Синеморец до началото на май. Чудехме се дали въобще ще отворим. Цялата тежест на сезона се измести за юли и август, като август беше рекорден като претовареност. След 15 септември в никакъв случай няма хора, а в този момент до 30-и безусловно беше цялостно, което не се е случвало в никакъв случай ", споделя Войнов. По негови мемоари 2017 година е бил най-силният им сезон, последван от два по-слаби. През 2020 година обаче заетостта още веднъж е била висока.

След мощната предходна година туроператорите са почнали по-активно да търсят " Асти " за разлика отпреди. " Тогава ходехме на изложби в Румъния (майката на Андрей е румънка, по тази причина и връзката с държавата), пробвах да върша срещи, само че ползата беше слаб. Те по принцип търсят огромни бази, над 100 стаи, по-различен вид туризъм - едноседмични почивки със самолети. Синеморец е надалеч от летище, а и базите не са толкоз огромни ", споделя той. Сега обаче има някакъв прилив на интерес и към по-малките хотели. Според него новият сезон ще е сходен на предходния. Удължаването на сезона обаче би било потребно за локалната стопанска система в Синеморец, която се господства от туризма. Войнов счита, че събития като маратона " Каланджа ", който се организира в селото, могат да удължат сезона. " През май, юни и септември, когато плажът не е задоволителен, с цел да притегли туристи, би трябвало да се случват фестивали да вземем за пример ", споделя той, като дава образец с фестивала " Аполония " в Созопол. С отношение към природата

Екипът на " Асти " влага в новаторски решения. Още при построяването на хотела, когато Синеморец е бил много по-слабо посещаван, са построили под земята паркинг - нещо, което е относително рядко срещано в дребните курорти. В пика на сезона селото има проблем с колите по същия метод както и в други елементи на Черноморието. Освен това влагат и във възобновими енергийни източници. " През 2017 година започнахме с план за личен фотоволтаик и станция за зареждане на електроавтомобили. Цялата система коства към 50 хиляди лева - за общо 30 киловата ", споделя той. Това смъква с 20 - 30% месечните разноски за електрическа енергия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР