Мастиката е сред предпочитаните от нашенеца летни питиета. Това високоалкохолно

...
Мастиката е сред предпочитаните от нашенеца летни питиета. Това високоалкохолно
Коментари Харесай

Мастика

Мастиката е измежду желаните от нашенеца летни напитки. Това високоалкохолно анасонова пиво се употребява в охладен тип. Обичайно алкохолното наличие в него възлиза на 45 до 50 %. По вярно този вид алкохол се разрежда с вода, преди да бъде поднесен. При това състояние цветът на напитката се променя леко и придобива млечно бял колорит. Мастиката се счита за мъжко пиво, въпреки и от време на време да се срещат и представителките на нежния пол, на които също им подхожда усета на мътния коктейл.

При всички положения едно е несъмнено - това е пиво, при чиято консумация хората стават още по-контактни и езикът им бързо се развързва. Мастиката се избира освен от българите, само че и от жителите на южните ни съседки Турция и Гърция, като при първите алкохолната напитка е известна с наименованието Йени ракъ.

Гръцки вид на мастиката се явява узото. Всъщност мастиката се харесва и на други нации, намиращи се към Средиземноморието. Сред популацията на Испания анасоновото пиво е познато като анисадо. Италианците пък го назовават самбука. Във Франция алкохолът е прочут като рикар. Не бива обаче да се не помни, че в другите страни типът на този алкохол не е безусловно идентичен.

Производство на мастика

Тази невероятна напитка се добива след ароматизиране на етилов алкохол с анетол. Анетолът съставлява етерично масло. То се образува след обработка на зелен анасон, звездовиден анасон и резене. Добавя се и смола /дъвка/ от мастиково дърво, а също и различен благоуханен екстракт. Именно от мастиковата дъвка е произлязло и името на алкохолното пиво.

История на мастиката

 Мастика

Мастиката има богата история. Оказва се, че мастиковата дъвка /смола/, от която се създава тази напитка, е била позната на човечеството през античността. Според някои източници още тогава мастиковата дъвка е привлякла вниманието на Херодот и Хипократ. В старинни трудове се загатва за множеството лечебни свойства на смолата. Тя се е прилагала при змийски ухапвания и бяс. Използвала се е сполучливо също по този начин при кожни проблеми. За чудодейното деяние на средството удостоверяват и болните, които след използването му се усещат доста по-добре.

По-късно излиза наяве, че то се отразява позитивно и на хора, страдащи от диабет. Мастиковата дъвка имала удобно деяние и при астма, стомашни недоволства, язви и други

Виж нездравословна ли е мастиката?

През другите столетия тя се е употребявала с разнородни цели. Любопитно е, че с нейна помощ са се произвеждали клечки за зъби и са се разбърквали някои типове бои. Смята се, че питието мастиката е произлязла от остров Хиос някъде към осемнадесетото столетие. Едно поверие споделя по какъв начин по-късно то се е озовало и по нашите земи.

Говори се, че по време на Втората международна война цар Борис III оказал помощ на един грък да се отърве от участта на военнопленник. Той пък се оказал правоприемник на огромен производител на мастика и по този начин царят почнал постоянно да получава известно количество от омайната напитка. През Възраждането мастиката последователно съумява да се популяризира по нашите земи, като забележителен принос в това имат турците.

Поднасяне на мастика

 Поднасяне на мастика

Нерядко при сервирането на мастика се следят неточности. Така да вземем за пример някои консуматори имат навика да съхраняват бутилките с питието в камери. Според специалистите обаче това е в техен ущърб, защото по-късно се намалява качеството на алкохола. След сходно предпазване се променя усетът на питието, а кристализираното анетолово масло след това не се разтваря сполучливо. В резултат на това при консумация се усеща най-много усет, напомнящ за алкохол. Ето за какво експертите предлагат питието да се налива неохладено, а след това към него да се прибавя студена вода или кубчета лед.

Не би трябвало също по този начин да се не помни, че при наливане на напитката в съда, той не би трябвало да се изпълва до дъно, с цел да може питието да се разреди с вода след това.

Освен с добра компания мастиката върви и с хубаво мезе. Подходящите мезета за узо или приятни добавки към мастика са обичайна шопска салата, млечната салата, салата от печени чушки, кьопоолу, маслинови пастети, пушени морски деликатеси, разнообразни типове пържена риба и други Много приятна композиция е мастика с любеница.

Ползи от мастика

 Анасон, мастика

Смята се, че в неголеми количества мастиката работи позитивно на организма и даже оказва помощ при някои недоволства. Народни лечители предлагат предписания с мастика при лекуване на неплодородие. Според други тя оказва помощ за лекуване на астма. Лековитото деяние на мастиката от елементи се дължи на анасона, който има способността да понижи болката.

В същото време той се ползва при кашлица, стомашни недоволства, киселини, възпалителни процеси и проблеми с бъбреците. Смятат се, че може да се одобри още и като афродизиак. Анасонът работи като антибиотик и унищожава някои типове бактерии. Той също по този начин се приема при липса на вкус.

Мастика в кулинарията

Мастиката е алкохол, който по принцип се приложимост при забъркването на разнообразни коктейли. Сред емблематичните напитки с мастика е по този начин нареченият коктейл облак, който с изключение на анасоново пиво съдържа още мента и прясно мляко. На някои места у нас мастиката се смесва с ракия. Според други смели идели тя може да се комбинира още с ром, уиски, вишнев ликьор. Мастиката обаче влиза и в състава на някои изкусителни кулинарни специалитети. Тя се употребява за овкусяване на ястия от риба, както и на гозби от телешко и свинско.

Вижте още с какво се пие узо?

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР