Затвор за българите, източили десетки милиони от социални помощи във

...
Затвор за българите, източили десетки милиони от социални помощи във
Коментари Харесай

Затвор за българите, източили десетки милиони от социални помощи във Великобритания

Затвор за българите, източили десетки милиони от обществени помощи във Англия. Властите във Англия разкриха невиждана по размерите си до момента скица за машинация с погашение на обществени помощи в Обединеното кралство. Разобличението пристигнало поради мощната зоркост на детектива от Сливен контрольор Васил Панайотов. Той забелязал доста и ненадейно забогатели хора и почнал да проверява необяснимия приток на пари в неговия град. Разкритието му било, че хиляди хора, доста от които в никакъв случай не са посещавали Англия, получават до 2 500 лири месечно помощи от Обединеното кралство.

Чрез посолството на Англия в София, Панайотов съобщил на английските власти  и в следствие в Северен Лондон през май 2021 година почнали полицейски акции. Според българският детектив същинският размер на измамата може би е със стотици милиони паунда по-голям от оценения.

ПЕТИМАТА БЪЛГАРИ ЧАКАТ ПРИСЪДИ

Така петима български жители чакат присъди, откакто бяха приети за отговорни за кражбата на най-малко 50 милиона лири от английските данъкоплатци. Гюнеш Али, Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова и Патриция Панева са отправили повече от 6 000 подправени молби за обществени заплащания, като са употребявали подправени контракти за работа и наеми.

СХЕМАТА

Схемата на бароните и баронесите е работила близо пет години, преди да бъдат арeстувани за първи път през май 2021 г.  За самите обвинени към този момент стана известно, че са живели в лукс, като да вземем за пример в жилището на Стоянов и Николова детективите са намерили 750 000 лири в брой и огромен брой дизайнерски облекла, бижута и часовници. Всичко било натъпкано в куфари и чанти, открити са и голямо количество подправени финансови документи.

Затвор за българите, източили десетки милиони от обществени помощи във Англия 30.05.24 16:44 Голяма смяна при шофьорските изпити! Посичат крепко кандидат-шофьорите 30.05.24 16:27 Соня Колтуклиева цапардоса крепко нелепата предизборна акция 30.05.24 16:10 Иновативното събитие в търсенето на работа JOBee стъпва на 7 пазара в 21 страни! 30.05.24 15:58 Александър Сивилов: Диверсификация = Подмяна на господаря на нуклеарното гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ 30.05.24 15:40

The Bulgarian town that boomed from UK’s biggest benefits fraud
https://t.co/t2AiQlrEAo

— The Telegraph (@Telegraph) May 29, 2024

„ Чудех се по какъв начин тези хора имат толкоз пари. “, разгласи Панайотов сподели пред английския „ Телеграф “. Той обяснил пред изданието, че е почнал да подозира нещо когато забелязал многото постъпващи пари в Сливен:

От свои източници получил информация, че стотици хора получават обществени помощи от Англия, употребявайки недостатъци на английската обществена система. Когато получил сведенията, почнал следствие и заключил, че може би става дума за към 200 млн. лири годишно, идващи от Англия.

Парите потекли като реки в Сливен, трансформирали региона освен във връзка с парцелите, стана ясно от описа на Панайотов пред вестника.

„ Хората започнаха да купуват дизайнерски облекла и да отварят магазини и казина. Дадох информацията на английската полиция и те започнаха лично следствие на бандата “, добави той.

Прокурорът Том Литъл Кей Си сподели, че във Англия текат следствия и на други хора, обвинени в присъединяване в схемата. Според него става дума за „ доста хиляди “ подправени кандидатствания за помощи, които са били задоволени.

„ Въпреки мащаба си, лъжливата скица на трите конспирации е била по едно и също време лесна за реализиране и доста ефикасна “, акцентира той по време на чуване за установяване на присъдите на бандата във вторник.

Прокурорът сподели на съда, че подправените заявки са били подавани за действителни хора, които са били „ съвсем постоянно българи “. Заявленията са били подкрепени от набор подправени документи и неистини, които да им придават тежест. Фалшивите документи са били от най-различен темперамент – фиктивни контракти за наем, изфабрикувани писма от работодатели, учебни заведения и други

Първата работа на бандата е била да намира в България „ клиенти “ чийто данни може да се употребяват за подправена рекламация, че са живели и работили във Англия. След това им фабрикували наборът от подправени документи.

Подсъдимите организирали и стотици евтини полети за кандидатстващите за помощи, с цел да дойдат в Британия на изявленията или да си създадат фотоси, „ доказващи “, че са били в страната.

Съобщения сред членовете на бандата в разцвета на лъжливата скица демонстрират, че са си правели подбив с „ наивността на английското обществено министерство “.

Престъпната скица довела до промени в българския град Сливен, който преди бил център на текстилна промишленост, само че залязвал като подобен, а някогашните му заводи западнали, написа английският вестник.

Инспектор Панайотов с потресаващи детайлности:

Вестникът написа, че Инспектор Панайотов разкрил, че „ клиентите “ на бандата трябвало да платят еднократна комисионна от 500 до 800 паунда. След това получавали сред 2 000 и 2 500 паунда месечно.

„ Разследването ни откри, че няколко хиляди души са били клиенти на тази скица и е евентуално още мнозина да получават пари посредством сходни схеми. “

Според Панайотов дребният български град е „ видоизменен “ от парите и доста от клиентите на схемата „ живеят като барони “. Мнозинството от клиентите на схемата са от ромското малцинство, а посещаване на публицисти в ромските региони на Сливен демонстрира, че доста постройки наподобява са били доизградени до обширни „ имения “. 

Панайотов показа, че не схваща по какъв начин измамниците са работили толкоз дълго без английските управляващи да се усетят. В началото английските чиновници в посолството не можери да повърват, че това е допустимо. Той разкри, че след арестите е бил поканен на празненството за рождения ден на кралицата в посолството в София.

„ Доста хора в Сливен в този момент ме ненавиждат “, добави служителят на реда.

Британското обществено министерство работи за следене на възползвалите се от измамата. То окачестви случая като „ комплициран “ и  изискващ обработката на голямо количество данни, както и обезпечаване на огромни полицейски запаси преди арестите.

В случаите, за които са събрани задоволително доказателства, министерството е спряло заплащанията.

С обширна публикация по каузса излезе и Катрин Лоутън от „ Дейли мейл “. Още в заглавието тя показва, че „ тайфа български измамници са източили 54 милиона паунда с подправени молби по схемата Универсален заем, употребявайки подправени контракти за наем, фишове за заплати и писма от наемодатели, учебни заведения и персонални лекари, с цел да подмамят наивните чиновници в Министерството на труда и пенсиите “.

Произнасянето на самите присъди против Гюнеш Али, Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция Панева се чака през днешния ден в Кралския съд в лондонския квартал „ Ууд Грийн “.

Източник: Блиц

Още вести четете в: България, Крими & Темида, Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР