Масово работодателите, които са съкратили служителите си през последния месец,

...
Масово работодателите, които са съкратили служителите си през последния месец,
Коментари Харесай

Работодатели масово не изплащат обезщетения на съкратени служители


Масово работодателите, които са съкратили чиновниците си през последния месец, не са изплатили заплати и компенсации на чиновниците си, описа в ефира на БиТиВи Николай Стоянов, основен юрист в Главна ревизия по труда.

По думите му понижават сигналите против компании, които се възползват от защитни ограничения по отношение на ковид.

„ Ние получаваме 50% повече сигнали от общоприетото за този интервал. Голяма част от тях са основателни “, добави Стоянов. През месец март безработните са се нараснали със 17 572 души, а общият им брой е с 25 469 повече по отношение на същия месец на 2019 година, демонстрират данните на Агенцията по заетостта.

Инспекторът разяснява въпросите с насилствените отпуски. „ Ако има насила от страна на работодателя към служащия да употребява отпуск срещу неговата воля – дано алармират инспекцията. Явен е страхът на чиновниците, тъй като юристи ни алармират най-вече, а не служащи “, посочи Стоянов.

Представителят на ГИТ добави, че няма спънка по време на рецесията чиновниците, които са в отпуск да стартират работа в друга компания. Той добави, че неплатеният отпуск няма да повлияе на компенсацията от Национален осигурителен институт при възможна регистрация в бюрата по труда.

Той добави, че съществува риск за служащия при използване на понижено работно време от компаниите, каквато опция имат по Закона за изключителното състояние.

„ Когато работи на понижено работно време, трудовото му заплащане ще бъде понижено съразмерно. Работодателят може да отбрани правата на служителя си, като кандидатства по мярката „ 60/40 “. Ако се приключи трудовото правно отношение след сходно понижено работно време – компенсациите, които следва да получи ще бъдат също понижени “, съобщи Стоянов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР