Масово недоволство на пациенти заради новия начин за определяне на

...
Масово недоволство на пациенти заради новия начин за определяне на
Коментари Харесай

Масово недоволство заради ТЕЛК, болни твърдят, че губят право на помощи

Масово неодобрение на пациенти поради новия метод за установяване на % неработоспособност от ТЕЛК комисиите.

Основното недоволство е, че поради прелюдия през август предходната година способ на пресмятане, доста хора с тежки болести остават без месечни помощи, тъй като не съумяват да съберат нужния % неработоспособност.

ТЕЛК изпрати момче с прогресиращо и нелечимо генетично заболяване на работа

От месеци Бойко Равначки е прикрепен на легло. Мъжът има няколко съществени болести. До предходната година получавал месечно по 219 лв., тъй като имал 74% нетрудоспособност. С влизането на новите правила обаче Бойко внезапно се оказал задоволително здрав.

Получавам някакво писмо, че от 72% ме смъкват на 40%. А тези 40% не значат нищо, нямам никакви помощи. Трябва да имам най-малко 50%, с цел да получавам пенсия и помощи, които ми се поставят, споделя Бойко Равначки, представен от Нова телевизия.

Причината за смяната е, че процентите от другите заболявания към този момент не се сумират, а се взима процентът единствено на най-тежката болест. Лекарят от ТЕЛК комисията в Благоевград изяснява, че в тази ситуация с Бойко Равначки просто е спазил новия правилник.

Съгласен съм с хората, само че и ние въобще не сме удовлетворени, тъй като на мен след 7 въпроса ми бяха дали отговор - Дадени са от горната страна точките, ние сме длъжни да ги съблюдаваме. Шефът на НЕЛК ми сподели, че има 30 000 тъжби, споделих му, че ще стават и повече, разяснява доктор Олег Кашукеев, ръководител на Трудово-експертна лекарска комисия.

От Националния застрахователен институт прецизираха, че новата разпоредба би трябвало да понижи случаите, при които хора с доста дребни болести ги сумират и взимат помощи.

По остарялата разпоредба с правилото за събиране позволяваше на доста хора с общо взето възрастови промени да събират проценти и да получават инвалидни пенсии и по тази причина е толкоз огромен броя на инвалидите в България, споделя доктор Огнян Червилов, член на Медицинската комисия при Търговско предприятие на Национален осигурителен институт.

Според доктор Олег Кашукеев има подправени ТЕЛК-ове, само че никога това не са всички и е належащо да се посочат съответните имена на лекарите, които са ги издавали и те да понесат отговорност за това.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР