Масови антибиотици за деца и възрастни липсват по аптеките, няма

...
Масови антибиотици за деца и възрастни липсват по аптеките, няма
Коментари Харесай

Аптеките без лекарства за грип и антибиотици – кои медикаменти липсват?

Масови антибиотици за деца и възрастни липсват по аптеките, няма и доста от противогрипните препарати.

Причината е двойно по-голямо търсене спрямо декември 2021 година, заяви пред “Труд news ” ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов.

Той изясни, че са продали два пъти повече детски антибиотици спрямо декември 2021 година

В момента на пазара от 42 антибиотични суспензии за деца 23 липсват, акцентира Костов.
Той изясни, че в аптеките няма всички пет типа Аугментин, четири типа Амоксиклав, Азатрил, Бисептол, Зинат, Медоклав, Панцеф, Цефаклор, Валдоцеф и други
“Някои антибиотични суспензии ще изчезнат в идващите дни, тъй като при част от дистрибуторите към този момент ги няма.
В цяла Европа сиропните форми на парацетамакс и ибупрофен липсват. Причините са логистични и индустриални проблеми в половината от случаите ”, разяснява Костов.
Пред “Труд news ” той изясни, че с цел да има антибиотици в този момент, те би трябвало да бъдат поръчани осем месеца преди този момент.

Според фармацевта нямало по какъв начин фармацевтичните компании да плануват големия растеж на продажби и да заявят двойно по-големи количества. Костов разяснява, че най-големият проблем е, че грипният сезон следва.

Епидемиолози към този момент споделиха, че пикът на грипната вълна ще е към края на февруари.

“Както всички знаят, антибиотиците не оказват помощ при грип, само че при затруднения, свързани с бактериални инфекции, без тях лекуването е невероятно ”, безапелационни са медиците.

Шефът на Асоциацията на притежателите на аптеки разяснява, че липсват и доста противогрипни препарати като ибурапид, блокмакс, МИГ младши и нурофен ягода. Костов сподели, че пулмикорт и вентолин, които бяха изчезнали преди празниците и здравното министерство разгласи, че е доставило количества, още веднъж липсват.

“Осигурени бяха малко над 4 000 опаковки. Като си визиите, че аптеките са 3300, сметнете по какъв брой опаковки се поставят – по една… ”, даде образец фармацевтът.

“Факт е, че има проблем с антибиотици, изключително с детските форми които са сиропи ”, разяснява пред “Труд news ” основният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Той изясни, че се стигало до там лекари да звънят по аптеките, да питат дали има съответен антибиотик, преди да напишат рецептата.

Вече се стигало и до преправяне на антибиотици за възрастни в такива за деца в аптеките, които вършат екстемпорални медикаменти.

Николай Костов пресметна, че в случай че в този момент бъдат поръчани спомагателни количества антибиотици, към август можело да се чака появяването им в аптечната мрежа.

Фармацевтът сподели, че казусът с антибиотиците сега е международен и повода са локдауните, след които хората са с отслабен имунитет.

Именно на този отслабен имунитет се дължи взривът на респираторните болести.

Костов изясни и за какво спомагателен импорт на антибиотици изисква време. “Този импорт не е като на бързооборотните артикули.

Тук се изисква одобрение на всяка партида, чака се разбор по две-три седмици, би трябвало наложително първичните и вторични опаковка да са на български, листовките – също…

Процесът е доста комплициран и не може да се реагира бързо ”, сподели шефът на Асоциацията на притежателите на аптеки.

“Коментираните суспензии са с отвод от доставки към дистрибуторите от друг интервал от време. За четири от продуктите складовете скоро чакат количества.

Нашата асоциация изследва опцията за успореден импорт за детски форми на антибиотици и ще работим с регулаторите ”, разясниха пред “Труд news ” от Асоциацията за развиване на паралелна търговия с медикаменти.

Проверка на “Труд news ” откри, че към момента няма презапасяване с противогрипни лекарства, само че по аптеките има напрежение поради изчезналите антибиотици и антивирусни препарати.

Дефицитни сега са медикаментите за лекуване на затруднения в резултат на респираторни болести.

Липсва необятна гама от антибиотици. Това споделя Яна Узунова, фармацевт от Велико Търново.

“За такива случаи е подобаващ да вземем за пример противовирусният препарат “Тамифлу ”, само че мъчно го получаваме. Има български вид, който съдържа същата дейна съставна част и по тази причина предлагаме него на клиентите. По-сериозен е обаче казусът с антибиотиците.

Нямам информация на какво се дължи този дефицит.

Дали са изчерпани наличностите в складовете поради нерационална приложимост или няма импорт, не мога да кажа.

Тревожен е обаче фактът, че не разполагаме с доста групи антибиотици ”, разяснява Яна Узунова.

“Причината несъмнено не е презапасяване, както беше по време на пандемията, а евентуално се дължи на нерегулярен импорт.

От Министерството на здравеопазването в края на предходната година оповестиха, че е основана специфична комисия, която ще обезпечи регулярните доставки на медикаменти като “Пулмикорт ” да вземем за пример, от които от време на време има дефицит.

До момента обаче няма решение на казуса и никой не дава пояснение за какво ги няма тези лекарства в наличност.

От складовете получаваме само отвод и заявление, че няма да ни бъде доставена съответната позиция ”, споделя още Узунова.

Тя добавя, че остава неуреден и дефицитът и на инсулиновите препарати за болните от диабет. Дълго се разяснява преди месеци неналичието на препарата “Оземпик ”, който нашумя и поради това, че доста хора го пият за намаляване.

В Бургас
Няма проби за грип и коронавирус
По аптеките в Бургас няма комбинирани проби за грип и коронавирус, и то във време когато случаите внезапно са се нараснали.

За грип, проби съвсем на никое място не могат да се намерят, има остатъчни количества единствено за коронавирус.

От медикаментите липсват противогрипни препарати, примерно Гелоривойс- който се употребява за прегракнал глас и болно гърло.

Предлага се на негово място Трахизан, който в някои вериги е на промоция и коства към 12 лв..

Според аптекарите, ковидът се завръща и чакат да настъпи отначало нервност и търсене на медикаменти за лекуване.

Засега антибиотикът, с който хората се лекуваха масово- Сумамед, го има, въпреки и те да предизвестяват че е в лимитирани количества.

Иначе противогрипните препарати Фервекс, Тайлол хот, Терафлу, ги има. Има и Авирон рапид, само че оферират и “по- съвременен ” вариант- на капсули.

В Благоевградско
Купуват дефицитни медикаменти от аптека на гръцката граница
Родителите на заболели дечица в Благоевградско се отхвърлиха от циркулиране по аптеките, с цел да търсят дефицитни медикаменти. Има аптека на българо-гръцката граница, на Кулата, в която има всичко, и се доставя посредством куриерска компания за ден-два.

До тогава в помощ идват обществените мрежи, където майки си дават назаем лекарства като пулмикорт, вентолин, нурофен сироп и други.

В момента в аптечната мрежа има пулмикорт, само че се дава единствено с рецепта, с цел да се избегне презапасяването, споделиха фармацевти.

Засега има антибиотици, само че е допустимо да се стигне и там до недостиг, в случай че тръгне по-рано през януари грипната вълна.

През последните месеци още веднъж се развихри куфарната търговия с лекарства, внасят се от Турция, където няма дефицити и цените са по-ниски. Всичко се случва в обществените мрежи, там се поръчва кой каквото търси.

Популярни препарати липсват в складовете
Варненските аптеки не са заредени за грипната вълна
По варненските аптеки не може да бъдат открити комбинирани бързи антигенни проби за COVID-19 и грип А+Б от назофарингеален секрет.

В навечерието на грипната вълна варненските аптеки не са добре заредени с противовирусни препарати, сподели инспекция на “Труд News ”. Липсват известни препарати като Изопринозин, Тамифлу за възрастни, доста търсеният Авирон рапид не е разполагаем в складовете. В мрежата има минимални количества от някои антибиотици като Оспамокс, изключително мъчно се намират разфасовки за дребни деца.

Хората обикалят из целия град, с цел да изпълнят една рецепта, само че от време на време не съумяват, тъй като болните се множат, а няма ритмични доставки, обясниха фармацевти. Те показаха вяра, че след финала на дългата поредност почивни дни част от изчезналите лекарства ще бъдат заредени в складовете, само че припомниха, че има и медикаменти, които са дефицитни от месеци. Такива са инхалаторните препарати като Пулмикорт и Вентолин. Въпреки изключителните доставки в края на предходната година във Варна в този момент отново ги няма.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР