Масивни количества пчелен мед ще бъдат внесени в Европейския съюз

...
Масивни количества пчелен мед ще бъдат внесени в Европейския съюз
Коментари Харесай

Мед от Южна Америка ще ни трови с пестициди

Масивни количества пчелен мед ще бъдат импортирани в Европейския съюз и респективно в България от Южна Америка, като има риск огромна част от тях да съдържат останки от пестициди, неразрешени за потребление в Европа. Причината е реализирано политическо съглашение сред Общността и аналогичната организация за свободна търговия МЕРКОСУР на страните от субконтинента.

В вероятност с подписването на търговски контракт обменът на артикули сред Европейски Съюз и южноамериканските страни ще стане безмитен. По думите на Владимир Русев, ръководител на Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни артикули, в страните от Южна Америка се употребяват над 240 вещества за растителна отбрана, които са неразрешени в Европейския съюз, заяви Канал 3.

Според него с изключение на тази заплаха голямото количество от 45 000 тона мед ще нанесе удар върху пчеларството у нас и върху земеделието на Стария континент. " Затова и фермерите в значително страни са недоволни от подписаното съглашение. В Ирландия се безпокоят за пласмента на говеждото месо, което създават ", разясни той.

Русев изясни още, че сега с вносно мито от 17% медът от Южна Америка се пласира в Европейски Съюз на цена с 30% по-ниска, в сравнение с българския пазар. " След рухването на вносните такси този импортен мед ще е на половина по-евтин от нашия ", добави той. По думите му родните пчелари ще изискат България да се застъпи пред Брюксел за понижаване на вносното количество до 10 000 тона.

" Освен това би трябвало да се обезпечи и дотация на база пчелно семейство, като се вкара и непоколебим надзор, с цел да се минимизират загубите от комерсиалния контракт, който се готви ", добави Русев.

" Надеждата е някоя от страните да не ратифицира контракта и той да остане единствено на равнище политическо съглашение. Има информация, че Франция може да ратифицира контракта под изискване ", сподели още той.

Русев сподели, че от общото ни произвеждане на към 10 000 тона пчелен мед 20%, или към 2000 тона е биологичен. Основно той се добива в региона на Предбалкана, като условието е в радиус от 3 км. да няма стандартно земеделие, при което се употребяват препарати за растителна отбрана.

Русев разясни още, че потреблението на всевъзможен мед у нас е лимитирана и по тази причина съвсем цялото количество от био мед се изнася в чужбина - Германия, Италия, Австрия и Гърция.„

" Експортът ни обаче е на едро във варели. Целта ни е да си извоюваме правото да продаваме меда в огромните хранителни вериги в Европа, а освен като суровина за компаниите, които го разфасоват и продават. За към 3 евро за кило се продава българският биологичен пчелен мед в чужбина. От Бразилия влиза в Европа за по 2 $.

Обикновеният мед се стреми да го изнасяме по 2,30 евро/кг, от Южна Америка обаче идва по 1,50 $. Все още върху етикетите на бурканчетата в западните магазини не написа, че в сместа от мед има български мед. Заедно с Испания през предходната година повдигнахме въпроса да се изписват тъкмо страните, чийто мед се употребява, и съответният %. От следващата година чакаме това условие да влезе в действие ", разясни добави той.

Румен Балински от Обединения български пчеларски съюз осведоми, че биологичните пчелари у нас са към 900. " Затова и отравянията на пчелите от пръскането на посевите с химикали си остава един от най-големите ни проблеми и кошерите понижават “, разясни той. По думите му нечистият с пестициди мед не може да се изнася. Според него все по-трудно ще могат да се сертифицират биопчелари в региони, където има пръскания.

Балински сподели още, че е време да се преработи наредбата за растителна отбрана, да се записват всички пръскачки за пестициди и да се употребяват химикали единствено когато няма заплаха за пчелите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР