Мащерката е типичен горски обитател. Въпреки това се развива добре

...
Мащерката е типичен горски обитател. Въпреки това се развива добре
Коментари Харесай

Засаждане от отглеждане на мащерка в саксия

Мащерката е характерен горски жител. Въпреки това се развива добре и в саксия. Размножаването може да стане посредством снабдяването с други сортове или посредством потребление на старите екземпляри.

Мащерката в саксия може да бъде прелестно допълнение към балконската мозайка от красиви потребни растения и подправки, по този начин нужни на всяка стопанка. От нея става и прелестен и доста благоуханен чай за студените вечери.

Като цяло мащерката се счита за най-непретенциозна от всички балконски подправки. Тя може да оцелее съвсем без вода и отново ще цъфти и ухае блажено. Най-приятна е лимонената мащерка, с която се подготвя апетитен чай. Използва се и за фалшификация за чорба, дружно с малко риган.

Ако употребявате остаряло растение, е належащо дългите филизи да се съкратят, а растението да се извади от остарялата саксия. Почиства се добре от почвата, а топката с корени се разрязва с изострен нож.

Получените по този метод нови растения се слагат в саксии с авансово изработен дренаж, за да не изгниват корените им. Саксията се добавя с нова свежа почва, предопределена за балконски цветя. След засаждането е належащо щедро поливане.

 Мащерка в сакися

Тъй като е сухоустойчиво растение, условията и към почвената влага са нараснали единствено по време на разсаждането. Имайте поради, че след прихващането на растенията непотребната влага затормозва развиването на мащерката. Полива се единствено когато почвата е извънредно суха.

Когато отглеждате мащерка, би трябвало да се съобразите с нейните климатични желания. Растението пораства най-много в средиземноморския климат, заради което е взискателно към топлината. У нас тя се развива добре, като за Северна България се предлага развъждането на Английската мащерка.

Този вид устоя на негативни зимни температури без да се постанова мулчиране на растенията в полето, до момента в който Френската мащерка може да претърпи частични измръзвания в доста студените и безснежни зими. На развъждане в домашни условия в саксия подлежат всичко сортове.

За мащерката изберете място, добре осветено от светлината. Най-подходящи са южните тераси. Тя е сензитивна към светлината, изключително в началния интервал. Младите растения не понасят помрачаване и се развиват постепенно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР