Мащерката е една от най-разпространените билки, които виреят у нас.

...
Мащерката е една от най-разпространените билки, които виреят у нас.
Коментари Харесай

Лечебната сила на мащерката

Мащерката е една от най-разпространените билки, които виреят у нас. Mожете да я срещнете на доста места и като диворастящо растение.

Височината ѝ рядко надвишава 60 см, а на външен тип наподобява много на малко храстче. В България се срещат към 15 типа мащерка, като всяка една от тях може да се употребява за лечебни цели. Ето какво е значимо да знаете за мащерката и защо с изключение на като фалшификация може да бъде употребена:

Мащерката е най-много известна с това, че работи добре срещу кашлица. Освен че има отхрачващо деяние, тя е ефикасна и против чревни и стомашни болести.

Под формата на етерично масло мащерката има дезинфекционно деяние.

Мащерката работи добре при главоболие, при колики, при паразитни заболявания, при мъчителна менструация и бодърствуване.

Ако Ви боли зъб можете да пробвате да си извършите гаргара със отвара от мащерка. В доста случаи тя много ще Ви облекчи.

Мащерката се ползва под формата на компреси при навяхвания, изгаряния, гнойни рани и всевъзможни други кожни раздразнения или инфекции.

 Лечебната мощ на мащерката

Имайте поради, че изсушената мащерка, която се употребява най-много с лечебни цели, би трябвало да бъде набрана през лятото по времето когато цъфти. Клонките се връзват с шнур и се изсушават, обърнати с листенцата надолу.

Те са доста по-ароматни от младите листенца на мащерката, които се употребяват повече за кулинарни цели и които са изключително подобаващи за подправяне на печено месо и дивеч.

Някои ветеринари не престават да употребяват мащерката при шап по добитъка.

Можете да си извършите даже и билково олио от мащерка. Освен че по този начин ще можете да се възползвате от нейната лечебна мощ, ще можете и дълго време да усещате аромата ѝ. Необходимо е просто да сложите няколко стръка от билката в олио или най-добре в зехтин.

Освен със своите целебни свойства мащерката е известна и като ароматизатор, защото има мек и прелестен аромат, който се усеща даже и при леко допиране на растението.

Идеална е за развъждане в саксия на балкона, където постоянно ще Ви посреща с приятния си гальовен мирис.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР